Autor: Laura Reiter • 15. märts 2023

Natalja Piiskoppel: brändid peavad tarbijaid kuulama rohkem kui kunagi varem

Kogenud turundusstrateeg Natalja Piiskoppeli sõnul on tänapäeval brändidel piisavalt võimu, et mõjutada ühiskonda ja inimeste elusid, aga nad peavad seda tegema vastutustundlikult, jäädes igas olukorras truuks oma väärtustele.
Natalja Piiskoppel

Oled teinud muljetavaldavat rahvusvahelist karjääri Saksamaal, Londonis, nüüd ka Kopenhaagenis. Mis sind Taani pealinna tõi ja millega sa seal tegeled?

Kui kõik minu varasemad liikumised on olnud seotud konkreetsete tööpakkumistega, sel korral oli peamiseks mootoriks soov elada „taanilikult“, kuigi töökoht oli mul Taani kolides täiesti olemas.

Tänaseks olen teinud korporatiivses karjääris väikese pausi ning juhin freelancer'ina mitmeid põnevaid projekte Taanis, Suurbritannias, aga ka Eestis. Nii saan rohkem nautida linna, disaini, toitu, kultuuri ja kõike muud, mida Kopenhaagenil on pakkuda.

Kui võrrelda erinevaid kultuuriruume, siis millise riigi (töö)kultuur on olnud sulle enim meeltmööda ja kus on olnud keerulisem sisse sulanduda?

Sattusin hiljuti lugema Huffington Posti artiklit „Kuidas autsaiderina võita“, mille oli kirjutanud ühes New Yorgi loovagentuuris töötav Gruusia juurtega ning Suurbritannias üles kasvanud strateeg. Ütleme nii, et samastumiskohti oli rohkelt.

Selge on see, et uude riiki kolimine sunnib olema maksimaalselt avatud. Jutt ei käi siin ainult tööeetikast, vaid ka paljust muust: kehakeelest, riietusest, toidust, huumorist, pereväärtustest jne. Strateegile on see väga hea.

Mis puutub aga konkreetselt töökultuuri, siis Londoni agentuurielu oli võrreldes Saksamaa ja Taaniga palju dünaamilisem. Kui sa töötad globaalses tiimis, tuled sa iga päev tööle, et teha oma karjääri parim sooritus. Ma arvan, et selline mentaliteet sobib minu iseloomuga paremini, kuigi see on kohati väga väsitav.

Jätkates kultuuriga. Tänavusel Passwordil räägid sa sellisel põneval teemal nagu cultural marketing. Seleta palun pisut lähemalt, millega tegu?

Cultural marketing ehk kultuuriruumiga sünkroonis turundamine põhineb uskumusel, et brändid on ühiskonna ja kultuuriruumi osa. Nad on sellest mõjutatud, samas mõjutavad brändid ka ise kultuuriruumi märkimisväärselt. Raamatus „Kuidas brändidest saavad ikoonid“ („How Brands Become Icons: The Principles of Cultural Branding“) paneb Douglas B. Holt cultural marketing'i põhimõtted paika.

Ühiskonna muutuste tempo aina kiireneb, mistõttu ei jää brändidel lihtsalt muud üle, kui olla valvsad ja reageerida sellele, mis päriselt inimeste elus toimub. Passwordil, mis on seekord pühendatud tarbijakäitumisele, räägimegi koos Initiative’i meediaagentuuri tiimiga turundamisest kultuuriruumi tempos. Mis siin salata, koostöö suurte brändidega, nagu LEGO, Vans, Johnnie Walker, aga ka lektoritöö erinevates ülikoolides, on minu praktiliste kogemuste pagasit, mida teistega jagada, omajagu rikastanud.

Natalja Piiskoppel esineb tänavuse Passwordi paralleelsessioonil teemaga Cultural Marketing ehk turundamine „kultuurikiirusel“. Vaata Passwordi infot ja programmi SIIT ja registreeru konverentsile soodushinnaga SIIN. Viimane soodushind kehtib veel vaid kuni 16. märtsini (k.a).

Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Laura ReiterBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5561 9490
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 514 4884
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561
Cätlin PuhkanBest Marketingi turunduslahenduste müügijuhtTel: +372 5331 5700