Autorid: Hando Sinisalu, Laura Reiter • 8. juuli 2021

Gruusia reklaamiagentuuri loovjuht: meie reklaamiinimesed on enamasti äritaustaga

Gruusiast pärit Eka Kipiani on rahvusvahelise loovuskonkursi BalticBest üks žüriiliikmetest, olles reklaamialal töötanud üle 15 aasta. JWT Metro on tema neljas agentuur, kus ta töötanud 10 aastat loovjuhina. Vestlesime Ekaga reklaamiteemadel läbi Gruusia prisma.
BalticBesti üks žüriiliikmetest Eka Kipiani

Kirjeldage palun Gruusia reklaamimaastikku.

Reklaam on Gruusias väga populaarne ja tuntud tööstus, mille populaarsus on viie viimase aasta jooksul isegi kasvanud. Paljud noored soovivad selles valdkonnas töötada, olles nende seas väga ihaldatud valdkond, kuhu jalg ukse vahele saada.

Loovvaldkondade inimesed on enamasti siin kuulsused, keda kutsutakse sageli ka telesaadetesse. Isegi tavalised inimesed jälgivad agentuuride Facebooki lehti ja suhtlevad seal.

Agentuuride arv on viimase 5 aasta jooksul Gruusias hüppeliselt kasvanud. Tekkinud on paljud väikeseid sõltumatuid agentuure ja disainistuudioid.

Reklaamitööstus on Gruusias heal tasemel, ka selle valdkonna haridus on väga aktiivne, hiljuti avati Tbilisis Miami reklaamikool.

Mitmel pool maailmas soovivad noored töötada pigem idufirmades ja reklaamitööstus on oma hiilguse kaotanud.

Gruusias mitte! Siin pole IT sektor Baltimaadega võrreldes nii aktiivne. Gruusias on erinev see, et paljudel agentuuriinimestel on ärikooliharidus, mitte kunstikooli taust.

Paljud inimesed tulevad agentuuridesse tööle kliendi kaudu. Nad usuvad, et seal on parem keskkond, kenamad kontorid ja mitte nii bürokraatlikud struktuurid.

Tööjõud on Gruusias väga noor, reklaamiinimese keskmine vanus on 28 aastat.

Kui suur on Gruusia kaubamärkide ekspordipotentsiaal?

Praegu on väljaspool Gruusiat kõige tuntum kaubamärk Borjomi, kuid suurema osa nende turunduskommunikatsioonist viivad läbi Ukraina agentuurid.

Turunduslikult on kõige aktiivsemad ärisektorid, nagu pangad ja hasartmängud, kuid need on enamasti kohalikud.

Eksporditakse ka Gruusia veine, kuid nende fookus on peamiselt pakendil, mitte reklaamil.

Loodan, et Gruusia eksportbrändide arv kasvab tulevikus. Startupidel on globaalsed ambitsioonid ja nad võivad ühel päeval vajada ka globaalset reklaami.

Mis on Gruusia reklaamitööstuse suurim väljakutse?

Suurim väljakutse on meediamaastik, kus hetkel domineerib jõudsalt Facebook. See muudab Facebooki väga ülekuhjatuks ja seal silma paista on väga raske. Samuti on TV reklaamid väga kallid.

Nii et turundajate jaoks on suur küsimus, kuhu reklaamid suunata?

Kliendid on nõus võtma vähem riske ja turunduseelarved on piiratud. Loodan, et see muutub pärast seda, kui COVID lõpeb.

Eka Kipiani on Gruusias Thbilisis asuva JWT Metro loovjuht. Tal on 15-aastane kogemus erinevatest agentuuridest Gruusias. Samuti õpetab Eka reklaami planeerimist erinevates Gruusia koolides ning ta on olnud ADC * E, Kiafi ja AdBlackSea võistluste žüriiliige.

BalticBest on tööde esitamiseks avatud

Esita oma töö konkursile SIIN.

Olulised kuupäevad:

Tööde esitamise tähtaeg: 16.08.2021

Shortlistide avaldamine: 21.08.2021

Võitjad selguvad: 25.08.2021

Hoia end BalticBest konkursi uudistega kursis eng.bestmarketing.ee.

Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Laura ReiterBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5561 9490
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 514 4884
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561
Cätlin PuhkanBest Marketingi turunduslahenduste müügijuhtTel: +372 5331 5700