Autor: Tanel Rand • 27. november 2019

Uudiskirjadest loobujad: kuidas luua loobumisleht, mis meeldib kõigile?

Kuna musta reede ostlemispühani on jäänud loetud tunnid ja pühadeaeg on sama hästi kui käes, siis iga turundaja jaoks on just nüüd ja praegu viimane aeg pühendada mõned minutid, et aktiveerida ajurakke, mis meiliturunduse alaste küsimustega tegelevad.

Eriti siis, kui on kindel plaan veel selle aastanumbri sees klientidele pakkumisi saata või uuel aastal oma ettevõtte meiliturundus senisest efektiivsemaks muuta.

Alustame meiliturunduse ühest suurimast murekohast, milleks on pakkumistest ja uudiskirjadest loobujad. Olgem ausad – kellelegi ei meeldi näha, kuidas potensiaalsed kliendid ja kasum justkui õhku haihtuvad. Siinkohal pole vaja oma pead päris norgu lasta, sest kirjadest loobumised on mingis mõttes isegi olulised. Ja täna räägimegi loobumislinkidest, maandumislehtedest ja eelistuste haldamise keskkondadest – kõigest, mida peaksid teadma, kui su ettevõte meiliturundusega tegeleb.

Luba oma tellijatel kirjadest loobuda. Päriselt ka!

Jätame kohe kõrvale seadused, mis muudavad loobumislingi kohustuslikuks. See osa peaks nüüdseks olema elementaarne iga endast lugupidava turundaja jaoks. Puht inimlikust aspektist lähtuvalt on hea, kui su kirjasaajatel on alati olemas võimalus turundusliku sisuga kirjadest loobuda. Ja seda loobumise linki pole vaja kuskile ära peita. Las see olla omal nähtaval kohal. Pea meeles, et kirjadest loobujad on sinu jaoks iga kell parem variant kui rämpspostiks märkimine.

Võimalused loobumiseks

Paljud ettevõtted pakuvad siiani ühe klikiga loobumise võimalust. Põhimõtteliselt tähendabki see, et kirjasaaja peab tegema ainult ühe kliki kirjas oleval lingil, peale mida ei saa ta sinult enam ühtegi pakkumist. Tundub lihtne? Ongi! Ometigi on olemas tõhusamaid mooduseid, mida oma kirjasaajatele loobumiseks pakkuda. Mooduseid, mis annavad sulle palju rohkem infot probleemi algallika ehk loobumise põhjuse kohta. Kui tahad selle kohta rohkem lugeda, siis palun väga – siin blogipostituses on positiivsed ja negatiivsed näitajad kenasti välja toodud.

Alati oleks mõistlik tekitada kirjadest loobujate jaoks spetsiaalne eelistuste haldamise keskkond. Neist räägime lähemalt allpool. Kui seda võimalust pole, siis tuleks kasutada vähemalt kaheastmelist loobumise vormi. See tähendab, et peale loobumise lingile klikkimist saavad kirjasaajad kinnitada oma loobumissoovi spetsiaalsel maandumislehel ja kui see on tehtud, siis kuvatakse neile vastav kinnitus. Siinkohal tasub meeles pidada, et loobumise vorme ja maandumislehti on võimalik oma äranägemist mööda kohandada ja brändida. Siin on mõned head näited.

Näide 1: Puma

Muutlik meel ja otsustusvõimetus on inimlikud nähtused, mida iga turundaja peaks oma töös arvestama. Ka loobumisleht võib olla üks esimesi kohti, kus pakkuda oma kirjasaajatele võimalust uuesti kampa lüüa. Vaatame Puma näidet – see on ilus, puhas ja kenasti bränditud leht. Keelestiil annab selgelt ja sõbralikult mõista, et ettevõttel on kurb meel kirjasaajat lahkumas näha. Ühtlasi on siin olemas võimalus uuesti tellijaks hakata. Seda juhuks, kui klient peaks viimasel hetkel oma meelt muutma.

Näide 2: Wish.com

Wish.com kirjadel on alati selgesti nähtav tellimusest loobumise link, mille juures on kenasti seletatud, et nad saadavad oma kirju neile, kes on selleks soovi avaldanud.

Nende loobumislehekülg täidab teatud mõttes ka eelistuste keskuse rolli – kirjasaajale avaneb lihtne valik pakkumistest ja teavitustest, mida tal on võimalik blokeerida. Kuid esimese valikuna on toodud hea alternatiiv – paljude eri pakkumiste asemel on võimalik valida ainult üks kokkuvõttev uudisikiri kõigi tähtsamate nädalapakkumistega. Kuna Wish.com saadab oma pakkumisi päris tihti, siis kliendile on selline võimalus heaks uudiseks – kümnete pakkumiste ja teadete laviini asemel saab ta valida ainult ühe kirja, nii et on päris suur võimalus, et täieliku loobumise asemel valib ta just selle variandi.

Näide 3: Domino's Pizza

Ka Domino’s pitsaketi turunduskirjadest loobumise lehekülg on suurepärane näide. See täidab automaatselt e-posti aadressivälja ja küsib viisakalt ka loobumise põhjust, pakkudes ise välja eelvaliku. Kas pole mitte hea viis välja selgitada, miks su kirjadest soovitakse loobuda? Ühtlasi on see väärt info, mis aitab tulevikus oma turunduskirjade saatmist optimeerida, andmebaase täpsemini segmenteerida või annab hoopis mõista, et kirjade sisu kallal tuleks rohkem vaeva näha.

Näide 4: The Sun

Kui su turundussõnumid liiguvad mitut kanalit pidi, siis vaata hoolikalt The Sun’i loobumislehekülge koos selle eelistuste keskkonnaga. Nad on loonud lehe, kus kliendid saavad muuta oma eelistusi eri turunduskanalite lõikes. Nii on võimalik loobuda SMS-sõnumitest ja telefonitsi tehtavatest pakkumistest ja jätta alles ainult meili teel saadetavad teated või vastupidi. Mugav, lihtne ja igati kliendi eelistustele orienteeritud lahendus.

Näide 5: TheWorks.co.uk

Briti veebikaubamaja The Works e-kirjade jalus on ilusa ja stiilipuhta välimusega – isegi kui tellimusest loobumise link pole koheselt nähtav, ei ole see kuskile peidetud. Kirjasaajad leiavad selle üsna hõlpsalt ja saavad sellele klikkida.

Ka maandumisleht, kuhu kirjadest loobujad juhatatakse, on põhjalikult läbi mõeldud. Sealt leiab bänneri mõne eriti hea pakkumisega, mis võib panna kirjast loobuja ümber mõtlema, samuti menüü, kus hallata oma kirjatellimusi ja saabuvate kirjade sisu. Selline lihtne ja ülevaatlik eelistuste keskkond mõjub isegi julgustavalt, nii et pole ime, kui kõikidest kirjadest loobumise asemel otsustab klient tellida endale hoopis senisest asjakohasema sisuga pakkumised.

Pane need ideed ise proovile

Mida sellest kõigest õppisime? Selle asemel, et pakkuda oma kirjasaajatele ühe klikiga kirjatellimusest loobumise võimalust, võiks proovida hoopis kaheastmelist loobumist või isegi eelistuste haldamise keskkonda, kus kirjasaajad saavad ise valida, mis sisuga, mis sagedusega ja mis kanaleid mööda nad edaspidi oma pakkumisi soovivad.

Veendu, et loobumisleht või eelistuste haldamise keskkond oleksid sinu ettevõtte nägu ja tegu. Näita, et hoolid oma kirjasaajatest ja sind kurvastab nende lahkumine. Paku ka võimalust meililistiga uuesti liitumiseks, sest ühel hetkel võib endine kirjasaaja sinu saadetud pakkumisi ja infot igatsema hakata. Ja paku alternatiive – võimalust valida meelepärane kirjade ja pakkumiste intervall või senisest huvipakkuvam sisu. Tihti ongi just liiga sagedased või ebahuvitavad pakkumised kirjadest loobumise peamiseks põhjuseks.

Õpi oma sihtrühma paremini tundma ja kogu väärtuslikku infot – proovi välja selgitada, mis oli loobumise põhjuseks, optimeeri selle info põhjal oma turundustegevusi ja loodki eelduse, et tulevikus on loobumisi vähem. Julgusta oma klienti jääma – tuleta talle meelde eeliseid, mida oma meililistile pakud või tee oma kliendile pakkumine, mis paneb ta ümber mõtlema.

Ja mis peamine – kui su pakkumised ja kirjad jõuavad klientideni eri kanaleid pidi, siis on mõistlik luua spetsiaalne eelistuste keskkond, kus kliendid saavad ise valida, kas soovivad pakkumisi meili teel, SMS’iga või mõnd kolmandat kanalit kaudu.

Allikas: Smaily.com

Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Laura ReiterBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5561 9490
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 514 4884
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561
Cätlin PuhkanBest Marketingi turunduslahenduste müügijuhtTel: +372 5331 5700