Autor: Meelis Tomson • 2. mai 2019

Instagrammer, juutuuber või blogija – keda võtta, keda jätta?

Veel paar aastat tagasi olid turundajad ja sotsiaalmeediakesperdid mõjuisikute kaasamisel pisut skeptilised, ent suurfirmade edulood andsid indu ka teistele katsetama hakata. Marimell.eu blogija, sisulooja, blogiturunduse eestvedaja Meelis Tomson kirjutab, kuidas teha õige valik ajal, mil justkui kõik su sõbralistis on mõjuisikud ning lubavad koostöö alguses kokku tähed ja kuud.

Kuigi sotsiaalmeedia platvorme on mitmeid, siis kõikides nendes enda nähtavaks tegemiseks ei jagu paljudel turundajatel ei ajalist, ega ka rahalist ressurssi. Seega tuleb teha parim valik. Keda siis ikkagi tasuks kasutada ja kus? On see staarisaate võitnud laulja või hoopis nullist end suureks kasvatanud blogija, kes tegutseb korraga mitmel platvormil?

Instagram – ilus, aga kas ka kasumlik?

Suurem osa (digi)turundajaid on kursis tõsiasjaga, et Facebook ei ole enam sellise hea levikuga kui vanasti ning selleks, et seal midagi head teha, tuleb kas palju maksta või kirjutada nii head teksti mis iseenesest levima hakkaks. Üks alternatiiv on loomulikult Facebooki noorem õde/vend Instagram. Väga paljud ettevõtted on oma tegemised ja toimetamised just sinna kolinud.

Selleks, et kuhugi jõuda ning olla märgatud, tuleks endale loomulikult ka jälgijaid saada ning siin tulevadki appi mõjuisikud, kes üldijuhul on lahkesti valmis sinu jälgijate baasi suurendama. Õnneks on erinevate mõjuisikute kasutamine Instagramis kergesti mõõdetav ja äärmiselt lihtne. Kõik oleneb muidugi ka sellest, millist toodet või teenust sa soovid lõpptarbijale edastada. Ja ära unusta eesmärke! Miks sa seal oled? Millist sisu sa inimestele pakud? See, et 1000 või enam inimest läbi influenceri sind jälgima tulid, ei tähenda automaatselt, et nad on koheselt ka sinu fännid või toodangu tarbijad. Sa pead hakkama neile meeldima.

Väga palju räägitakse SEO’st ning kodulehtede google-sõbralikuks muutmisest. Mitmed ettevõtted pakuvad oma teenuseid muutmaks sinu veebilehte kõige suurepärasemaks, mis koheselt googles välja vupsab. Sinul aga tasub kindlasti hoolega mõelda sellele, et kuidas sa suudad ühildada Instagramis loodud sisu oma kodulehega, mis on samas justkui suunatud Google’le? Ära unusta, et Instagram kuulub Facebookile ehk Google’i suurimale rivaalile. Nii nagu Facebook ei luba postitatud YouTube’i videol levida, vaid eelistab originaalsisu, siis miks peaks Google lubama sul levitada Instagramis loodud sisu?

Enne kui sa tõttad omale Instasse kontot looma ja tuntud influenceritelt hinnapakkumist võtad, mõtle, miks sa seda platvormi kasutad ning kas sa oled oma jälgijatele võimeline jätkusuutlikult põnevat sisu pakkuma. Mõjuisik võib su küll kiirelt taevasse tõsta, kuid selleks et see kõik end ära tasuks, tuleb analüüsida ka tasuvusprotsenti. Kas Instagramis veedetud aeg ja raha tiksub sinu kontole tagasi?

Juutuuber – popp küll, aga kuidas täpselt?

Kui küsida tänapäeva 13aastastelt, et kelleks nad soovivad saada, siis kõlab suurema osa vastuseks: „juutuuberiks“. Tegelikult ei ole selles mitte midagi üllatavat, sest videoportaalist on välja kasvanud piisav arv tuntud nimesid, keda edukalt firmade reklaamnäona kasutatakse. Meie väikses Eestis on mitmeid näiteid, kuidas juutuuber on mõne kampaania nägu ning seeläbi (loodetavasti) suurendanud brändi tuntust ning ka majanduslikku seisu.

Kes vaatab neid videoid? Mulle isiklikult on jäänud mulje, et suurem osa vaatajaskonnast on 8-15aastane noor, samas väidavad paljud influencerid ise, et nende jälgijad on 25+. Ma ei oska seda statistikat kommenteerida, sest kuigi ma ise jälgin paljusid, siis kommentaaride ja muu põhjal mulle endavanuste vaatajate mulje ei jää. Seega, tasub küsida kuvatõmmiseid jälgijate kohta, et panna paika strateegia, kas videoblogija on sulle õige või ei. Kas seal taga on sihtgrupp keda sa jahid?

Nagu ma juba eelpool mainisin, pead sa kindlasti arvesse võtma ka konkurendid ehk sotsiaalmeedia platvormid, kes justkui on sinu sõbrad aga tagataustal vihased vaenlased. YouTube video ei ole Facebooki silmis sisu, mida mühinal levitada, samas Google viib sind sinna videot vaatama, kuid seal puuduvad sellel followerid nagu Instagramis.

Taaskord ei saa me üle ega ümber faktist, et enne kui videoblogijaga käed lööd, tasub sul endal mõelda ja analüüsida, milline on koostöö eesmärk. Kellele sa mida tahad öelda? Mida sa teed selle sisuga mis loodi ehk kuidas sa seda videot enda kanalites kasutaksid? Soovid sa keskenduda ainult ühele platvormile või tahad, et mõjuisik levitaks teavet sinu toote või teenuse kohta kõikides sotsiaalmeediakanalites, kus ta figureerib? See aga tähendab sinu jaoks ilmselgelt suuremat rahalist väljaminekut.

Blogija – kirjutab hästi, aga kellele?

Blogija loodud sisu on kindlasti Googles leitav, sellest pole küsimustki. Kirjutava blogija kaasamisega tõstad sa oma kodulehe külastatavust 120%. Üle 80% tarbijatest teevad enne ostu sooritamist Internetis eeltööd ja seda just Google abiga. 77% kõikidest internetikasutajatest loevad blogisid. 70% sinu potensiaalsetest klientidest saavad brände tundma just tänu blogidele. 61% tarbijatest teevad ostu, kui on sattunud lugema blogipostitust. Paistab, et tegemist on tõelise jackpotiga.

Aga see ei ole veel kõik. Üldiselt on kirjutaval blogijal lisaks kontod ka mujal platvormidel kus nad oma sisu jagavad, suunavad blogisse lugema, ilustavad veelgi piltidega, pakuvad nö täislahendust, mis tõstab sind kindlasti rohkem märgatavaks kui ühes videoklipis kuskil keskel või pildikene uudisvoos. Ehkki brändingu mõttes sobib ka lihtsalt pidevalt vilksata.

Kuidas aga leida see õige blogija? Jälgijate arvust tähtsam on blogija käekiri ja stiil. See, kuidas ta asju esitleb ja oma jälgijat ning lugejat kaasab. Kes kirjutab teaduslikumalt, kes lihtsamalt ning mõni kasutab olukorra illustreerimiseks ka pisut kõrbedamaid sõnu kui me harjunud oleme. Sina pead tundma, kas see „käekiri“ ja sisu on see, mis sulle ja sinu brändile sobib. Blogijat raamidesse panna ei tasu, et palud teksti üle lugeda ja siis iga sulle mittesobiva sõna roogid välja ja palud muuta ja asendada jne. Siis „kaob“ blogija sellest loost ära ja sellest saab klassikaline „sisuturundusartikkel“ nagu me erinevates portaalides silmata võime. Seda ei ole sul vaja. Blogija peamiseks ülesandeks on oma lugejat kõnetada ning pakkuda talle head sisu, kuid samal ajal teda sinu brändi või toote/teenuse juurde suunata. Blogija kaasamise eesmärgiks on panna läbi blogija tema lugeja tahtma asju, millest tal aimugi polnud, et tal vaja võiks minna.

Keda siis võtta, keda siis jätta?

Kõik oleneb sellest, miks sa mõjuisikut kasutada tahad? Mida sa müüa tahad ja kes on sinu sihtgrupp? Millises kanalis sa ise kõige aktiivsem oled? Mida sa selle loodud sisuga peale saad hakata? Lõpptulemusena teeb ta ju sinu eest lihtsalt töö ära ja sina saad nautida neid vilju pikalt. Ühest blogipostitusest saad sina kümme Facebooki postitust vorpida. Kui mõjuisik on loonud sulle sisu raames ka pilte, jälle ports uut materjali, mida ise kasutada.

Loomulikult, et olla võimalikult palju pildis ja igal pool, kasuta neid kõiki (kasvõi korraga), kui sul on selleks piisavalt palju vaba finantsi ning ennekõike ka aega, sest head koostööd ei sünni üleöö, vaid vajavad pikaajalist pühendumist ja levikut. Mõjuisik ei tee üksinda kindlasti imesid, kuid sinule kui turundajale on ta hea käepikendus jõudmaks sinna, kuhu sa ehk üksinda ei küündiks. Seega ära karda, vaid võimaluse korral katseta, sest ega enne teada ei saa kui ise ei proovi.

Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Laura ReiterBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5561 9490
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 514 4884
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561
Cätlin PuhkanBest Marketingi turunduslahenduste müügijuhtTel: +372 5331 5700