Autor: Helen Külaots • 5. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Andmeteaduse rakendamisel turunduses on kaks eeldust: piisavalt andmeid ja piisavalt käivet

Taivo Pungas
“Paljudel ettevõtetel võib andmeid isegi piisavalt olla, aga kui arvestada, et ühele inimesele kulub palgafondi, kontoripinna jms kulude jaoks suurusjärgus 50 000 eurot aastas, peaks andmeteadlane miljonieurose kasumiga ettevõttes suutma tõsta kasumit vähemalt 5%, et oma palk üldse tasa teenida. See on päris kõrge latt.” Andmete kasutamisest turunduses räägib andmeteadlane ja blogija Taivo Pungas.

Kas andmed aitavad alati turundust/müüki parandada? - see on vaid üks arvutus. Raske osa on aru saada, kas erinevus ka tegelikult oluline on. Näiteks võib A/B testis olla A-variandil vaatajaid 20 ja klikke 10 ning B-variandil vaatajaid 20 ja klikke 6. Võiks ju öelda, et 50% conversion (variant A) on palju parem kui 30% (variant B), aga nii väikese andmehulga peale võib see vahe olla vabalt juhuslikkuse tõttu. Mulle tundub, et paljud ei ole kursis, mida on üldse võimalik teha. Näiteks on tänapäeval täiesti standardne meetod võtta sisse kõigi klientide ostuajalood ja siis soovitada kliendile tooteid, mis talle võiks meeldida. Selle jaoks on välja arendatud head meetodid, aga kui ettevõtte juhtkond ei tea, mida on võimalik teha, siis ei oska nad ka seda küsida ega selle väärtust näha.

Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Laura ReiterBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5561 9490
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 514 4884
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561
Cätlin PuhkanBest Marketingi turunduslahenduste müügijuhtTel: +372 5331 5700