Autor: Norbert Kaareste • 5. veebruar 2021

Kuidas muuta reklaam personaalsemaks ja klienti tõeliselt kõnetada?

Iga ettevõtte üks hinnaliseimaid varasid on nende kliendibaas ja klientide kohta kogutud andmed. Lisaks klientide ja andmete hulgale on oluline, et kogutud informatsioon oleks lihtsasti kasutatav äriliste eesmärkide toetamiseks.
Foto: Omniva

Näiteks kasutatakse klientide andmeid turundusliku sisuga e-mailide saatmiseks, mille sisu põhineb nende varasemal ostukäitumisel. Otseposti abil on võimalik personaalselt kõnetada nii olemasolevat püsiklienti, kui on teada tema aadressiandmed, kui ka uusi potentsiaalseid kliente nende elustiili või asukoha alusel. Otseposti trükitehnikate ja erilahenduste lai valik annab turundajatele küllaldaselt võimalusi, kuidas inimeste erinevaid meeli ergutada ja seeläbi oma sõnumitega pikemalt meeles püsida. Valida saab paberi tekstuuri, värve, lõhna jms.

Hea näide kvaliteetsest reklaamist, mis adresseeritud püsikliendibaasile, on erinevad suurte kaubanduskeskuste poolt kord kvartalis välja antvad ajakirjaformaadis trükised. Seal jagatakse klientidega pakkumisi, uudiseid ja elustiilikeskseid lugusid, mis kujundavad keskuste kuvandit püsiklientuuri silmis. Osad neist keskenduvad mitmeleheküljelistele moeseeriatele ja ilunõuannetele, teised üldiselt elustiililugudele, mis võiksid kliente inspireerida. Siinkohal ongi kõige olulisem oma kliente ja nende huve ning ootusi tundma õppida. Tihtipeale on taolised väljaanded üks osa programmist, mille kaudu hoitakse sidet oma püsiklientidega ja võidetakse nende lojaalsus.

Kui ettevõttel on oma kliendibaasi profiilist põhjalik üldine arusaam, kuid pole kogutud aadressiandmeid, siis saab kasutada otseposti sihtrühma segmenteerimist rahvastikuregistrist leitavate andmete põhjal – vanus, piirkond, keelsus, perekonnaseis jne. Hästi valitud segmendi puhul on suure tõenäosusega võimalik jõuda nii juba olemasolevate klientideni kui ka uute potentsiaalsete huvilisteni, kes ei ole veel pakutavat teenust või toodet enda jaoks avastanud. Paljud kliendid, kes oma otseposti reklaamile nii lähenevad, on öelnud, et kampaaniate ajal käivad inimesed oste sooritamas koos reklaamlehega, kus parimatele pakkumistele ringid ümber tõmmatud. Ühtlasi muudab selline segmenteerimine kvaliteetse kontakti hinna teiste kanalitega võrreldes suhteliselt madalaks. Seesugused otsepostilahendused on ka väga keskkonnasäästlikud, sest materjale trükitakse ainult neile, kes võiksid olla sellest huvitatud.

Juhul kui sooviks on kliente tõeliselt üllatada ja rõõmustada, siis soodsaim võimalus reklaamkingituste, meenete või testrite saatmiseks on just otsepost. Nii saab saata olemasolevatele või potentsiaalsetele klientidele pühadekaardi, kalendri, sooduskupongi või väikese tootenäidise, mis mahuks postkasti.

Enne ükskõik millise reklaamtegevusega alustamist tasub mõelda, kes on reklaamitava teenuse või toote tarbija, millist informatsiooni nende kohta juba teatakse ning kust saaks uusi andmeid juurde, mis aitaksid reklaamil veel personaalsemal kujul levida. Kui oskad vastata järgmistele küsimustele oma sihtrühma või tarbija kohta, siis on otseposti edu tagatud– kus ta elab, mis vanuses ta on, mis elustiili harrastab, mis teda motiveerib ja innustab ning kas ta leibkonnas on lapsi. Selline eeltöö annab hea eelise jõuda oma potentsiaalse püsikliendini võimalikult väikeste kuludega.

Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Laura ReiterBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5561 9490
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 514 4884
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561
Cätlin PuhkanBest Marketingi turunduslahenduste müügijuhtTel: +372 5331 5700