(Sisuturundus) Otsepost on endiselt arvestatav turunduskanal

Kaidi Reedi
Kaidi Reedi

Otsepostiga on käinud kaasas kahtlused, kas tegelikkuses inimesed seda ka vaatavad või viskavad kohe prügikasti. Passwordil 2017 esitletud Omniva ja Initiative’i uuring näitas, et otsepost on endiselt arvestatav turunduskanal.

„Läbiviidud uuringust ilmnes, et otsepost omab inimeste jaoks rolli – vaid viiendik viskab otsepostilehed enamasti kohe prügikasti, ülejäänud vaatavad läbi kas kõik lehed või teevad oma valiku, mida postkastist leitud lehtedest sirvida,“ kommenteeris Initiative’i uuringujuht Kaidi Reedi.

Videokokkuvõte Passwordil esitletud uuringust:

Initiative’i uuringujuhi sõnul näitas otseposti pilgu- ja emotsioonitest, et reklaamlehtede esikaantel on oluline mõju sellele, kas lehte soovitakse sirvida või mitte. Mõjusamaks osutusid esilehed, kus oli antud mõni lubadus, omadussõnadega lisatud emotsiooni ning ei olnud suurel hulgal pakkumisi. Suur hulk pakkumisi ühel lehel ei toiminud kuigi hästi ka otsepostilehtede sees, sest pilgu-uuring tõestas, et sel juhul rakendusid vaatamisel teatavad mustrid ja osa pakkumisi jäi tähelepanuta. Ka oma kommentaarides tõid osalejad välja, et ühel lehel võiks olla vähem pakkumisi, kuna muidu on lihtne oluline ebaolulise vahele ära kaotada.

Uuringust selgus ka, et inimesed tunnistavad reklaamlehtede ajendil tegutsemist – üle poole osalejatest vähemalt aeg-ajalt nende ajendil poodi ka suundub. Enam meelitavad osalejate hinnangul poodi pakkumised kallimatele toodetele, näiteks lõhe, kodukeemia, kohv vms.

Kaidi Reedi lisas, et rahvusvahelistes uuringutes on samuti jõutud järeldusele, et hoolimata digitaalse reklaami pealetungist, on füüsilisel kujul otsepost tarbijate jaoks paremini ja kiiremini mõistetav, meeldejäävam ja veenvam.

Metoodika:

Uuring viidi läbi 2017. aasta jaanuaris 20-65-aastaste elanike seas Omniva, Initiative-i ja Tartu Ülikooli koostöös. Kvalitatiivses testis osales 34 inimest.

Testi oli kaasatud 10 jaekaupluste otsepostilehte. Testi käigus mõõdeti osalejate pilgu liikumist ja emotsioone esilehtedele, osalejatel paluti lehed vastavalt atraktiivsusele järjestada ja sirvida kolme enim huvi pakkunud lehte. Sirvimise käigus mõõdeti osalejate pilgu liikumist ja lehekülgede vaatamise aega. Testile järgnesid intervjuud, kus uuriti inimeste ratsionaalseid arvamusi ja hinnanguid.

 www.initiative.ee 

Sisuturundus (ST) on oma kauba, teenuse või firma tutvustamine huvitavate lugude jutustamise kaudu. Vormilt sarnaneb ST kvaliteetsele meediale, mistõttu on väga oluline, et ST oleks lugeja või vaataja jaoks ühemõtteliselt eristatud. ST on uudne ja moodne turundusviis, mille puhul jagatakse klientidega ka infot, mis varem jäi vaid siseringi teada. ST teenib alati tellija turunduslikke eesmärke.

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Best Marketingi sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

RUTHIE BELLE otsib TURUNDUSJUHTI

Ruthie Belle OÜ

22. veebruar 2019

EESTI TEADUSAGENTUUR otsib KOMMUNIKATSIOONIJUHTI

Eesti Teadusagentuur

25. veebruar 2019

SOFTREND GROUP otsib TURUNDUSJUHTI

Softrend Group OÜ

17. veebruar 2019