Autor: Tanel Rand • 1. september 2020

E-maili turundus ja hüljatud ostukorvid: segmenteerimise ideed ja e-mailide näidised

Segmenteerimise ideedest, mida hüljatud ostukorvi töövoogudes kasutada, kirjutab Smaily turundusjuht Tanel Rand. Lisatud heade e-kirjade näited.
Foto: Pixabay

Oma varasema postituse pühendasime hüljatud ostukorvi e-kirjade saatmise ajastusele. Lisaks vaatasime üle erinevad töövood, mille püsti panemisega vähendame hüljatud ostukorvide tekitatavat käibekadu. Seekord uurime kuidas ja miks kliente segmenteerida ning laseme silmal puhata andekatel hüljatud ostukorvi e-maili näidistel.

Turu segmenteerimine

E-maili turunduse valdkonnas ei ole kohta üks-suurus-sobib-kõigile lähenemisele. Kui tahad, et sinu e-kirjad tulemuslikud oleksid, tuleb kliente erinevate näitajate põhjal jaotada. Turu segmenteerimine jaguneb enamasti neljaks põhitüübiks:

1. Demograafiline

2. Geograafiline

3. Psühholoogiline

4. Käitumuslik

Turu jaotamise võimalused sõltuvad suuresti sellest, milline info sul juba olemas on ning millist infot saada tahad. Viskame pilgu mõningatele kasulikele segmenteerimise ideedele, mille najale hüljatud ostukorvi e-maili turunduse strateegia püsti panna.

Kliendi väärtus ja profiilid

Iga klient on erinev. Seetõttu on kasulik jaotada kliente nende loodud väärtuse järgi. Väärtuspõhise info ära kasutamine aitab luua personaalsemaid ja ahvatlevamaid pakkumisi. Eriti kasulik on selline lähenemine kõrgema väärtusega klientide võlumiseks.

Pärast ostjaprofiilide tuvastamist, pane värsked teadmised enda heaks tööle. Koosta pakkumisi ja eridisainiga e-kirjade põhju, lähtudes ostlejate erinevatest tüüpidest. Kliendikogemus saab parandatud ning tõenäoliselt rõõmustad ise peagi suurenenud hüljatud ostukorvi e-kirjade konversioonimäära üle.

Esmakordsed ostukorvi hülgajad

Oma hüljatud ostukorvi e-maili strateegia saad eriti efektiivseks muuta, kui suudad tuvastada kliendid, kes ostukorvi esmakordselt virtuaalriiulite vahele unustanud. Kasuta oma teadmisi, et kõnealustele klientidele eriti personaalselt läheneda ning nad ostukorvi juurde tagasi meelitada.

Tegemist on uute ostlejatega? Ehk õnnestuks uitama läinud kliendid kerge veenmise ning mõningase hinnaalandusega tagasi ostukorvi juurde suunata. Keegi püsiklientidest jättis oma ostukorvi esmakordselt maha? Kahtlemata on hea idee saata hüljatud ostukorvi puudutav meeldetuletus.

Tegemist võib olla sinu ettevõtte lojaalsete fännidega või ehk meeldib neile hoopis mingi konkreetne toode, mida just sina pakud. Igal juhul, kasuta olemasolevat infot uute pakkumiste planeerimisel ja e-kirjade põhjade loomisel.

Korvi väärtus: väike, keskmine, suur

Hüljatud ostukorvi töövooge segmenteerides tasub arvesse võtta ka korvi suurust/väärtust. Üldiselt jagatakse ostukorvid väärtuse alusel väikesteks, keskmisteks ja suurteks.

Madal ostukorvi väärtus ei tähenda tingimata, et sellise korvi omanik ei ole suur kulutaja. Väike korv võib viidata ka sellele, et poodleja on konkreetse toote või teenuse otsingul. Väikeste ja keskmise väärtusega ostukorvide puhul võib klientide tagasivõitmisele aidata kaasa ka tasuta transpordi pakkumine. Vähemalt tasuks mainida summat, millest alates on kliendid tasuta transpordi välja teeninud.

Mis puudutab kõrge väärtusega ostukorve, proovi välja selgitada, kas korvis vedeleb üksik kallis ese või moodustavad korvi sisu mitmed erinevad tooted, mille tagastamise tõenäosus on suur. Püüa neile segmentidele ka oma e-kirjades erinevalt läheneda. Kui ostukorvis on suur hulk tooteid, võid ostu vormistamise ahvatlevamaks muuta, pakkudes klientidele võimalust tooteid tasuta tagastada. Üksiku toote puhul, meenuta kliendile ostusoovi, lisades hüljatud ostukorvi e-maili toote arvustusi või kasutajate tagasisidet. Hea lüke on ka konkreetse toote kohta hariva informatsiooni lisamine.

Hüljatud ostukorvi e-mailide näited

Nüüd mõned head näiteid hüljatud ostukorvi e-kirjadest. Vaatame näiteks Dote’i e-maili. E-kirja teema on “Sinu ostukott igatseb sind!”, kirja sisu sõbralik ning mõnusa huumoriga vürtsitatud. Nende e-mail on lihtne ja lühike ning üleskutse nupp selgelt nähtav.

Dote'i e-mail, leitav Really Good Emails lehel

Rudy hüljatud ostukorvi e-maili teemalahter püüab kiirelt tähelepanu: “Ära lase tasuta transpordil raisku minna”. E-kirja eeltekst suunab klienti kiirelt tegutsema (tasuta transpordi võimalus on peagi lõppemas). Kirjapõhja paigutus on samuti eeskujulik- klient näeb, millised tooted teda korvis ootavad. Ära ei saa unustada ka tähelepanuväärset e-kirja sisu! Tekitades kliendis tunde, et temapoolse tegutsemisega on kiire, on ostlejat lihtsam oma hüljatud ostukorvi juurde tagasi võita.

Rudy's Barbershop'i e-kiri, leitav Really Good Emails lehel

Pakkusime eespool välja idee kasutada hüljatud ostukorvi e-mailides klientide tagasisidet ning toote arvustusi. Võid neid kuvada oma kodulehel, sotsiaalmeedias või e-kirja sisus.

Casperi hüljatud ostukorvi e-kiri on sisu poolest üsna nipsakas, kuid kirjale on lisatud suurepärane kliendi tagasiside, mis kirja saajat ostukorvi juurde naasma meelitab.

Casper'i e-mail, leitav Really Good Emails lehel

Alex Millilt pärineb hea näide, kuidas e-mailis hinnaalandust kuvada. Kasuta e-kirja päist kõige olulisema info edastamiseks. Antud juhul on selleks silmatorkav 15% soodustus.

Alex Milli e-mail, leitav Really Good Emails lehel

Mida rohkem oma kliendi kohta tead, seda edukamalt saad oma e-kirja veenmiseks kasutada. Miks mitte kasutada e-maili ka lisa- ning ristmüügi üllal eesmärgil? Kui juba hüljatud ostukorvi e-kirja saadad, tasub ju ühtlasi ka kõnealuse korvi väärtust pisut suurendada. Soovita näiteks sarnaseid tooteid või tooteid, mis teineteist täiendada võiksid. Alati võid kuvada ka kõige populaarsemaid tooteid.

Society 6 võlub rõõmsalt värvilise e-kirja disainiga. Lisaks ahvatlevale pakkumisele toovad nad välja ka erinevad tootekategooriad, mis kliendile huvi võiksid pakkuda.

Society 6 e-mail, leitav Really Good Emails lehel

Tunne oma kliente

Antud loost tasub kõrva taha panna see, kui oluline on oma klientide ja nende vajaduste mõistmine. Optimeeri oma e-kirju ning ole klientide segmenteerimisel tähelepanelik ning sihitud.

Ära unusta, et nende virtuaalsed postkastid on ilmselt erinevatest pakkumistest punnis, mis tähendab et edu peitub eristumises. Muuda oma e-kirjade teemad silmatorkavaks ning sisu ja disain eriliseks. Harjutamine viib sihile- leia lähenemisviisid, mis erinevaid ostlejaid kõnetavad. Nii suudad peagi suurepärased hüljatud ostukorvide e-kirjad ning vastavad töövood püsti panna!

Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Laura ReiterBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5561 9490
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 514 4884
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561
Cätlin PuhkanBest Marketingi turunduslahenduste müügijuhtTel: +372 5331 5700