Autor: Tanel Rand • 19. august 2020

Kuidas luua hüljatud ostukorvi e-mailide töövoogu?

Mahajäetud ostukorvidega seotud töövoogudest - täpsemalt sellest, kuidas hüljatud ostukorvi e-maile saata ning mida veel töövoogudele lisada - kirjutab Smaily turundusjuht Tanel Rand.

Eelmises postituses selgitasime, mis on hüljatud ostukorv ning analüüsisime põhjuseid, miks kliendid oma ostud vormistamata jätavad. Lisaks uurisime, kui suurt rolli mängib hüljatud ostukorvi e-mailide saatmise puhul ajastus. Seekord vaatame lähemalt mahajäetud ostukorvidega seotud töövooge.

Loe lisaks
Kuidas saata ideaalselt ajastatud hüljatud ostukorvi e-maile?

Kuidas ühe e-kirjaga hüljatud ostukorvi töövoog luua?

Paljud ettevõtted kasutavad siinkohal oma veebipoodide jaoks erinevaid e-kaubanduse lahendusi. Mitmed platvormid annavad võimaluse saata kliendile link, mis ostleja tema hüljatud ostukorvi juurde tagasi suunab, et ost vormistatud saaks.

Selline variant toimib kenasti, kuni e-poes sooritatavate ostude hulk kasvab liiga suureks, et hüljatud ostukorve ühe kaupa taga ajada. Seetõttu tasub alati eelistada automaatseid lahendusi. Selleks võib olla nii mõni e-kaubanduse platvorm kui sinu e-posti teenuse pakkuja.

Kui eelmises postituses toodud kolme e-maili sisaldav töövoog hetkel liiga suure väljakutsena näib, proovi alustuseks vähem hirmutavat, ühest e-kirjast koosnevat protsessi. Siin ei ole vaja raketiteadust rakendada! Kui süsteem hüljatud ostukorvi avastab, läheb e-kiri automaatselt saaja poole teele. Oleks hea, kui see juhtuks esimese kümne minuti jooksul.

Proovi sellist töövoogu vähemalt paar kuud. Kui oled piisavalt infot kogunud, optimeeri protsessi vastavalt. Uuri, kas hüljatud ostukorvide hulk on muutunud.

Ära unusta, et klienti mõjutavad ka paljud välised tegurid. Enda töövoo tulemusi analüüsides võta arvesse üldist majanduslikku olukorda, pandeemiat, aastaaegu ja pühasid.

Kahest e-mailist koosnev hüljatud ostukorvi töövoog

Kui ühe e-maili töövoos ennast meistrina tunned, on aeg uueks väljakutseks. Loo töövoog, mille tulemusena püüad klienti kahe e-kirja abil ostu vormistama veenda. Ajastus on endiselt kriitilise tähtsusega. Teine e-kiri tuleks teele panna järgneva 24 tunni jooksul.

Enamasti koosneb hüljatud ostukorvi töövoog kuni kolmest e-kirjast. Seega, kui tahad automatiseerimisest maksimumi võtta, võid protsessi ka kolmanda e-maili lisada. Viimane e-kiri tuleks teele panna järgneva 72 tunni jooksul. Testi ja katseta erinevaid meetodeid, kuni leiad just enda ettevõtte jaoks parima lahenduse.

Kuidas SMS-i abil hüljatud ostukorvi töövoog luua?

Seni oleme keskendunud hüljatud ostukorvi töövoo loomisel e-mailindusele. Kui omad piisavalt infot ja võimalusi, tasuks aga mõelda ka teistele viisidele, kuidas oma klientideni jõuda. Tihtipeale võib edu peituda näiteks tekstisõnumis!

Kui sul on vajalikud telefoninumbrid ja nõusolekud turundustegevuseks, on aeg SMS-id hüljatud ostukorvi töövoogu lisada. Hüljatud ostukorvi sõnumid millegi uuega ei üllata. Nagu ka e-kirjade puhul, on tekstisõnumite näol tegemist automaatselt saadetavate meenutustega klientidele, kes oma ostu vormistamata on jätnud. Vaatame, kuidas SMS-id mahajäetud ostukorvi töövoogu liita.

Selle näite puhul lisasime SMS meenutuse saatmise klientidele, kes esimese hüljatud ostukorvi e-kirja avanud on, kuid ostu vormistanud pole. Kliendid, kes esimest e-maili avanud ei ole, saavad teise e-kirja järgneva 24 tunni jooksul, kuid sõnumit neile ei saadeta.

Antud lähenemine peaks edu tooma, kui sinu SMS-suhtlus üldiselt tulemuslik on. Pea meeles, et sellise töövoo puhul saadad SMS-i kliendile, kes sinu esimese e-kirja juba avanud on. Et sõnumi saatmist ka edu krooniks, tasub SMS-is rõhuda sellele, et kliendipoolse tegutsemisega on kiire. Maini näiteks, et tema valitud tooted hakkavad peagi otsa saama. On suur tõenäosus, et sellise strateegiaga võlud paljud kliendid nende ostukorvi eest tasuma.

Lähene protsessile loominguliselt ning katseta erinevaid variante SMS-ide saatmiseks. Võid sõnumi läkitada hoopis neile, kes pole esimest e-kirja avanud ega ka ostu vormistanud.

Sellisel juhul saadetakse teine hüljatud ostukorvi meenutav e-mail klientidele, kes esimese e-kirja avasid, kuid ostu vormistanud ei ole. Loogika peitub selles, et kui klient juba esimese e-maili avas, on tõenäosus teise e-kirja avamiseks suur. Kui klient aga enamasti e-mailidele ei reageeri, tasub kliendini jõudmiseks proovida uut lähenemisnurka.

Kasuta targalt informatsiooni, mida oma klientide kohta tead. Et hüljatud ostukorvide hulka vähendada, optimeeri oma protsesse vastavalt erinevate strateegiate tulemuslikkusele. Paranda e-kirjade sisu ning automatiseeritud töövooge, kuni mahajäetud ostukorvid oma omanikud tagasi saavad.

SMS võib töövoogu lisanduda ka kolmanda sammuna. Kui otsustad teise meenutuse e-kirja põhiseks jätta, võib sõnumi saatmine olla kolmas ja viimane viis, mille abil kliendini jõuda.

Kuidas lisada jaotamine sihitud töövoogudele?

Ei tohiks just üllatusena tulla, et personaliseerimine ja õige sihtimine on kampaaniate edu aluseks. Sama tõde kehtib ka hüljatud ostukorvi e-kirjade ja töövoogude loomisel. Mida spetsiifilisem ja täpsem su lähenemine on, seda suurema tõenäosusega suunad kliendi tagasi ostukorvi juurde ning toodete eest tasuma.

Sinu töövoog muutub oluliselt sihitumaks, kui sellele segmenteerimise lisad. Ülaltoodud näites jaotub töövoog erinevateks radadeks. Jagunemine toimub lähtuvalt sellest, kas ja kuidas kliendid erinevatele lähenemisviisidele reageerivad. Vaatasime, kas klient reageeris talle saadetud e-kirjale. E-maili avamine esindas meie näite puhul reageeringut.

Mida rohkem erinevaid radu, reegleid ja jaotusi töövoole lisada, seda keerukamaks protsessi ülesehitamine muutub. Tasuks raske töö eest, võib sind aga oluliselt edukam tulemus oodata.

Järgmisena: Segmenteerimise ideed hüljatud ostukorvi e-maili töövoogudele

Järgmises blogipostituses räägime teistest segmenteerimise ideedest, mida hüljatud ostukorvi töövoogudes kasutada. Vaatame ka mõningaid häid e-kirja näiteid ja palju muud. On, mida oodata!

Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Laura ReiterBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5561 9490
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 514 4884
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561
Cätlin PuhkanBest Marketingi turunduslahenduste müügijuhtTel: +372 5331 5700