Jaga lugu:

Berliini peamised tõmbenumbrid on tänavakultuur, odavus ja pingevaba elustiil

Holzmarkt  

Berliin on kuulus oma alternatiivkultuuri poolest – olgu see siis tänavakunst, muusika või klubikultuur. 90ndatega võrreldes on alternatiivkultuur muutunud muidugi palju kommertslikumaks.. Aga kuulsus kestab edasi. Hando Sinisalu rääkis elust Berliinis seal elava urbanisti Regina Viljasaarega. Loe intervjuud!

Regina Viljasaar on Berliinis elav urbanist ja linnaplaneerija, kes on aastast 2006 seotud linnaliste uuenduste katselavaga Linnalabor. Regina juhib 23. novembril Berliinis Eesti turundajate ekskursioone Brandenburgi lennujaama ja Holzmarkti.

Berliini peetakse väga trendikaks ja cooliks linnaks. Miks?

Peamiselt tänavakultuuri pärast. Siin näib, et inimesed istuvad kogu aeg kohvikute jõe ääres ja chillivad. Berliinis on selline vaba olek. Kellelgi ei ole kiire, selline stressivaba elu (kuigi see ei vasta tõele).

Berliin on kuulus oma alternatiivkultuuri poolest – olgu see siis tänavakunst, muusika või klubikultuur. 90ndatega võrreldes on alternatiivkultuur muutunud muidugi palju kommertslikumaks.. Aga kuulsus kestab edasi.

Berliini hinnad on võrreldes teiste Euroopa suurlinnadega madalad ja ka see tõmbab vaeseid loomeinimesi ligi.

Ajalooliselt polnud Lääne-Berliinis sõjaväekohustust ja see tõmbas ligi teisitimõtlejaid, alternatiivselt mõtlevaid inimesi.

Berliini elamufondist on 80% üürikorterid, mis tähendab, et mingi pesa sa ikka leiad ja lihtne on näiteks korterit vahetada.

Kui suur on korteriüür Berliinis?

Moodne, mitte kõige jõukam kultuursete huvidega berliinlane eelistab Prenzlauer Bergi linnajagu, ca 100 m2 kolmetoalise korteri üür koos kommunaalkuludega on ca 1200 eur/kuus.

Holzmarkt  
Holzmarkt  
Holzmarkt  

Lähed koos Eesti turundajate delegatsiooniga 23. novembril Holzmarkti külastama - mis selle kohas on erilist?

Holzmarkt on täiesti enneolematu elamise, töötamise ja mängimise kinnisvaraeksperiment. Seal on kõike – juurviljaaiad, ateljeed, ühikad, koostöökontorid, 24/7 lastehoid, klubid ja restoranid. See on äriliselt edukas kinnisvaraprojekt, millesse on investeerinud Šveitsi pensionifond. Lisaks ühisrahastus - igaüks saab ka ise investeerida.

Holzmarkti omanikud alustasid klubipidamisega. Ja kui see piirkond läks kinnisvaraarenduse osas enampakkumisele, siis suutsid omanikud teha oskuslikku lobby. Linnavalitsus arvestas projekti kontseptsiooni rohkem kui rahalist pakkumist.

Berliinlased on linnaplaneerimise koha pealt väga aktiivsed. Kui mõni projekt ei meeldi, siis tuleb rahvas tänavale, kogub allkirju ja protestib.

Kas peale Holzmarkti on veel selliseid huvitavaid kinnisvaraprojekte?

Kasutusest väljas tööstuspindu on Berliinis meeletult, ainuüksi õllevabrikuid on sadades.

Üks huvitav projekt on veel ExRotaprint. See endine trükimasinate tootmishoone on nüüd ühe kunstnike grupeeringu käes. Idee järgi võtab kogu hoonest enda alla 1/3 äri, 1/3 loomeinimesed ja 1/3 osas täiesti tavalised kohalikud ettevõtted nagu näiteks tislerid.

Kui lihtne oleks Eesti äridel või kultuuriprojektidel Berliinis silma paista? Mida oleks meil pakkuda?

Berliini kultuuri-skeene on üleküllastunud. Kuhu siin veel vahele mahub? Sa võid olla fantastiline, aga kuidas sa oma sõna levitad? Suur probleem on see, kuidas selle meeletult suure virvarri seest välja paista. Samas on rahvast on palju, igale poole jätkub.

Siin on ka oma klišeed, mida võiks ju proovida murda. Näiteks kohvikute ja restoranide sisustuses domineerib väga lihtne, ma ütleks isegi “prosta” disain. See on selline poliitiline seisukoht - vastanduda Lääne Euroopa klantsile, euroremondile ja lounge’ idele. See ei nõua uutelt alustajatelt suurt investeeringut, lihtne on alustada. Põhjus võib olla ka Berliinis levinud pingevaba suhtumine – kõik ei peagi olema viimase peal. Samas muutub see lihtsus ka tüütuks, natuke liiga ühetaoliseks. Berliin on vaene linn, mis elab ülejäänud Saksamaa kulul, töötuse tase on kõrge. Seega see “lihtne” standard on ka paratamatus.

Regina juhib 23. novembril Berliinis Eesti turundajate ekskursioone Brandenburgi lennujaama ja Holzmarkti:

Holzmarkt  Foto: The Guardian

Holzmarkt

Berliin on tervenisti üks suur kinnisvaraarendus ja loovusest siin juba puudu ei tule. Holzmarkt on “alternatiivsetest” kinnisavaraarendustest kõige kuulsam ja huvitavam. Holzmarkt on algselt tööstuslikule tühermaale loodud arendusprojekt, mida ei vea eest jõukad kinnisvaraarendajad, vaid ööklubide omanikud, kes peavad siin linna parimaid pidusid. Holzmarkt on justkui kogukondlik küla keset linna – siin tegutsevad meelelahutusasutused, aga asuvad ka loovstuudiod, söögikohad, hotell, lasteaed jpm.

Berlin Brandenburg Airport  Lisaks külastusele kuuleme kasulikke õppetunde projektijuhtimise vallast. Negatiivsetest näidetest on tihti rohkem õppida kui positiivsetest! 

Brandenburgi lennujaam on Berliini ja kogu Saksamaa suurim häbiplekk peale Hitlerit. Kuidas on võimalik sellises mastaabis epic fail?

Lisainfo Berliini Turunduskonverentsi ja ettevõtete külastuste kohta: 

www.berliiniturunduskonverents.ee 

Soodusregistreerimine kuni 27. juunini!

Jaga lugu:
BEST MARKETINGI UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Best Marketingi uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestmarketing.ee toetajad:

Enimloetud
Maarit Eerme
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 51 44 884Maarit.eerme@aripaev.ee
Hando Sinisalu
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561hando@best-marketing.com
Cätlin Puhkan
Cätlin PuhkanBest Marketingi veebireklaami müügiijuhtTel: +372 5331 5700catlin.puhkan@aripaev.ee
Helen Külaots
Helen KülaotsBest Marketingi kaasautorTel: +372 523 1550helen@best-marketing.com