21. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veebileht või koduleht?

E-turundus on saamas aina olulisemaks osaks kogu ettevõtte turundustegevustes. Selles valdkonnas on tekkinud väga palju uusi sõnu, mis on meie igapäevasesse kasutusse tulnud inglise keelest, kuid mis on hakanud oma elu elama ja mida inimesed kasutavad erinevates kontekstides erinevalt. Kuna e-turundus saab üha populaarsemaks, on oluline, et mõisted, mida selles valdkonnas kasutatakse, oleks üheselt mõistetavad nii Eestis kui ka rahvusvahelisel tasandil.

Ka sellised sõnad nagu veebileht ja koduleht, mis on tuntud kõigile, on tegelikult alles üpris värsked. Need on aga just sedasorti sõnad, mille tähendust mõistetakse erinevalt. Mis puhul on siis õige kasutada väljendit veebileht ja millal koduleht? Kui hakkasin nende sõnade tausta uurima, siis selgus, et päris ühtset reeglit ei olegi. Seetõttu võtsin ette väikese analüüsi, et saada selgust, millal võiks kasutada ühte ja millal teist väljendit.

homepage - mõistet kasutatakse viitena veebilehe avalehele, indeksfailile veebiserveris või kõige olulisemale lehele mingi grupi, ettevõtte, organisatsiooni või eraisiku veebilehel. Osades riikides, nagu Saksamaal, Jaapanis, Lõuna-Koreas ja varem ka Ameerika Ühendriikides, kasutati mõistet homepage esialgu pigem viitena kogu veebilehele tervikuna kui ühele konkreetsele (ava)lehele. Kuid üheksakümnendate lõpus selline kasutus hääbus ja see asendus üldisema mõistega website.

Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Laura ReiterBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5561 9490
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 514 4884
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561
Cätlin PuhkanBest Marketingi turunduslahenduste müügijuhtTel: +372 5331 5700