Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 17. mai 2021

Miks on Eesti hea paik startupiga alustamiseks?

Kui mujal maailmas võideldakse teineteise vastu, siis Eestis sedapuhku otsitakse võimalusi teineteist aidata ja kaasa elada. Miski ei ole keeruline, teostamatu või uskumatu, kui sind toetab kogu ümbruskond ning ka riik panustab aktiivselt sinu ideid ja mõtteid. Startup ehk eesti keeles idufirma on üks haruldasi võimalusi luua midagi maailmaraputavat ning seda tänu pikaajalisele kogemusele veebi tundma õppides.

Kasiinomängud ei ole ka nii huvitavad kui startupidega tegelemine ja nende loomine. Eestlased on juba aastast 2003 teinud nii mõnelegi teisele IT vallas laineid löönud riigile silmad ette. 2003. aastal loodi Skype ning seda tänu eestlastest koodikirjutajatele. Sellele sündmusele järgnenud aastatel on ettevõetud veelgi suuremaid katsumusi ning turule toodi nii TransferWise (nüüd nimega Wise), Bolt ja teised. Ka legendaarse meilivahetus konto Hotmail looja on eestlane.

Miks võiksid kõik alustada oma startupi loomisega Eestist?

E-maailm ja ligipääs andmetele. Eestlased on tunda teatud e-rahvas ning alates iseseisvumise saavutamisest on kogu andmestik ja kõikvõimalikud teenuse pakkumised kolitud online keskkonda. Kuigi töökohtade arv selle arvelt kahanes, on igasugune ligipääs nendele vajaliku info kättesaamiseks kohe olemas ning piisab mõnes nupuvajutusest, et enda toimetused korda luua.

Tutvused. Eesti võib olla väike ja vaid 1.3 miljonilise rahvaarvuga, kuid meie ulatus maailma erinevatesse paikadesse limiteerimata. Kohalikult startupiga alustades saab alati nõu küsida kellegilt, kes on vähesel või suuremal määral kokku puutunud eelnevalt mõne IT tehniku, veebiarendaja või ärikonsultandiga. Kõik justkui tunnevad teineteist ning sõbralikul kombel jagatakse kontakte ka omavahel.

Eestlase iseloom ja tahtmine. Pole just palju selliseid rahvuseid, kus inimesed on rohkem endasse tõmbunud, välja arvatud eestlased - nii arvatakse mujal maailmas. Siiski ei vasta see tõele ja eestlane on väga suhtlemisaldis. Iseloomult on eestlased otsekohesed ja ütlevad nii nagu asi on ja pakivad kogu tõe enamus ajast ühte lausesse kokku. Milleks raisata aega? Probleemid saavad lahenduse enne kui läheb suuremaks analüüsiks ja vihikust teooria osas järge ajama hakatakse. Eestlane ei keeruta - ta leiab lahenduse ning toob turule parimad lahendused, mis päevakohaseid probleeme lahendavad.

Startup Estonia. Nagu ülalpool mainitud, aitab riik kaasa startupide edendamisele, loomisele, modifitseerimisele ja selle turustamisele. Kuid kas riik nõuab ka midagi vastu? Vastus on EI. Eesti riigi poolt loodud Startup Estonia on fokusseerinud oma tähelepanu rahvastiku poolt loodud äriideedele, nende inkubeerimisele enne turule saatmist ning samuti parimate lahenduste ja turustamise põhmõtete loomisele. Kui riik peaks ka kuidagi asja kõrvalt mõjutama, on üles seatud ka printsiibid, mis ja kuidas selline tegevus lubatud on.

Eestisse kolides või oma kodusriigis idufirmaga alustatades tuleb arvesse võtta kahte tõsiasja: tegevus toimub enamasti veebipõhiselt nii kohapeal elades kui ka mujalt liitudes. Startupi puhul on tiimitöö ülima tähtsusega ning seda peetakse äärmiselt vajalikuks igas etapis. Eesti on imeline koht idufirma loomiseks, sest juba Skype'i ja muude platvormidega arvestades, näevad välisinvestorid juba varakult potentsiaali ning rahastus oma ideele võib saabuda juba varem kui arvatud.

Tähelepanu! Tegemist on hasartmängu reklaamiga. Hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvuge reeglitega ja käituge vastutustundlikult!

Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Laura ReiterBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5561 9490
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 514 4884
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561
Cätlin PuhkanBest Marketingi turunduslahenduste müügijuhtTel: +372 5331 5700