Autor: Maarit Eerme • 8. oktoober 2019

Rimi: kliendileht on kutse poodi

Rimi Eesti Foodi ostudirektor Margus Amor rääkis, et Nielseni uuringute järgi 50% või rohkem külastajatest tegelikult ootavad kampaania pakkumisi ning kliendileht on kutse poodi, kust leitakse peamiselt infot kampaaniate kohta.

“Eks me peame ise ka endale tuhka pähe raputama, sest me ise anname hoogu sellele. Anname välja kliendilehte ning meil ei ole kampaaniavaba perioodi nagu ka enamikes konkurentide kauplustes,” ütles Amor. Tema hinnangul on see tingitud eelkõige sellest, et Eestis on palju jaekette ning konkurents on tihe. “Kõik tahavad oma turuosa kaitsta ja seetõttu tehakse ka rohkem kampaaniaid.”

Uuringute tulemusel on näha, et erinevatel kaubagruppidel võib kampaaniatundlikkus olla erinev. Amori sõnul on olemas kaubagruppe, kus kampaania osakaal võib olla 80–90%, kuid see ei ole tavaline.

Miks on kampaania hankija jaoks oluline?

Rimi ostudirektori sõnul on hankija jaoks kampaania oluline, sest selle kaudu on tal võimalus enda toodetega klientidele silma jääda ja kutsuda teda toodet ostma. “Kui on tegemist uue tootega, siis inimesed ei tea seda ning kampaaniaga kutsutakse üldiselt seda toodet proovima. Kui tegemist on vana tootega, siis tuletatakse ennast meelde.” Amor selgitas, et paljud hankijad ootavad, et kõik kampaaniad peaksid olema kasumlikud, kuid ka Rimi enda korraldatud kampaaniad ei ole alati kaupmehele tootepõhiselt kasumlikud.

“Kampaaniat tuleb vaadata osana kogu müügist, kuna sellega kutsutakse inimest uuesti ostma või siis sarjas olevaid teisi tooteid proovima, kui kampaanias on ainult üks valik. Tegemist on investeeringuga tulevikku,” ütles Amor.

Kampaania planeerimisel soovitab Amor mõelda toote hinna peale, kuid seda on väga keeruline planeerida – lõpuks paneb selle turg ja konkurents paika. “Oluline on mõelda ka sellele, kus toode kaupluses väljas on, kas kasutatakse eriväljapanekut, displeid.” Kampaania edukuse tagab ennekõike kombinatsioon, kus kolm erinevat elementi läheks täppi ehk siis oleks õige toode, hind ja asukoht. “Toote müügihind oleneb tihti ka sellest, kui oluline see toode on keti jaoks.”

Traditsioonilisest turundusest välja

Rimi üritab järjest rohkem traditsioonilisest turundusest välja tõmbuda (kliendileht). Amori sõnul on neil konkurentidest parem seis personaalsete pakkumistega ning sinna soovivad nad ka rohkem investeerida, et seda veelgi paremaks muuta. “Tahame masskampaaniatest liikuda personaalsemateks,” ütles Amor. Täna kasutab 20–30% Rimi klientidest oma personaalseid pakkumisi.

Amori sõnul võib läbi personaalsete pakkumiste terminali pakkuda ka uusi tooteid. “Hankijaga on võimalik kasutada suunatud pakkumisi konkreetsele sihtrühmale läbi terminali, e-posti ja Rimi äpi,” ütles Amor. Ettevõtte jaoks on kampaania kõige keerulisem protsess just töömahu mõttes.

“Kampaania kestab üldiselt 2–3 nädalat, iga nädal kliendileht. Oleme ise endale seadnud piiri, kui palju tooteid kampaanias on, me ei soovi teha dubleerivaid pakkumisi.”

Margus Amori soovitused hankijatele

1. Mõelge kaasa ning aidake jaeketti. Tutvu kampaania briifiga. Milline võiks olla pakkumine kliendile, kuidas see kõige rohkem klienti kõnetaks.

2. Milline võiks olla kampaaniakauba paigutus poes, kuidas seda välja panna.

3. Loo ja tutvusta ettevõtte turundusplaani (toote-, brändipõhiselt), katsu seda sobitada koostööpartneri (kaupmehe) turundusplaaniga.

4. Mida plaanitakse kaupluses tootega kampaania ajal teha ning kuidas klient poodi kutsutakse (sisemeedia ja degusteerimised).

Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Laura ReiterBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5561 9490
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 514 4884
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561
Cätlin PuhkanBest Marketingi turunduslahenduste müügijuhtTel: +372 5331 5700