3. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lisa innovatiivset paindlikkust tööjõuga seotud teenustele

Peeter Simson (Barona Eesti juhataja)
Statistikaameti teatel oli 2015. aasta esimeses kvartalis Eestis töötuid 6,6 protsenti ja tööga hõivatuid 63,3 protsenti tööealisest elanikkonnast.

Tööturul on pinged kasvanud, sest tööhõive määr on tõusmas, tööpuudus alaneb ja tööealisi töötajaid on järjest  vähem, mis omakorda suurendab survet palga kasvule.

Ettevõtete jaoks on tööturu halastamatus konkurentsis püsima jäämise võimaluseks leida uusi lahendusi ning õppida lähinaabrite kogemustest. Eestis kasutatakse üha enam personalifirmade teenuseid nagu erinevad värbamisteenused ja tööjõurenti. Tööjõu renditeenuste kasvu trend on arenenud riikides piisavalt selge ja tugev ning selle positiivne mõju ühiskonnale tervikuna märgatav ja mõõdetav.

Tööturu pingeline seis nõuab pidevalt uusi lahendusi personaliteenustes. 1999. aastal tegevust alustanud Barona kontsern on tõusnud Soome tööturu liidriks just tänu pidevale arengule ning klientidele värskete lahenduste pakkumisele. Milliseid innovatiivseid lahendusi oleks kasulik rakendada ka Eesti tööjõuturul?

Spetsialistide ja oskustööliste puudus tekitab olukorra, kus üha enam tuleb kasutada  välisriikide tööjõuressurssi. Barona on toiminud peale Eesti ja Soome aastaid Venemaal, Poolas, Rootsis ja Norras. Pikaajaline töö valdkonnas, suur kontaktide hulk ja innovatiivne kandidaatide arhiivisüsteem võimaldab leida sobivaid inimesi vastavalt kliendi vajadusele. Lisaks korraldame värbamiskampaaniaid erinevates meediakanalites, mis omakorda aitab kaasa ettevõtte mainele.

Võimalike välismaalt pärit kandidaatide esitlusele aitab kaasa innovatsiooniline video töövestluse tööriist, mis  võimaldab teha täpsema valiku, ei oma geograafilisi takistusi ja suurendab kliendi võimalusi säästa aega, vaadates vastuseid läbi interneti ükskõik kus ja millal. Barona rahvusvahelistes arhiivides on  200 000 tööotsija kontakti, millest on ligi 14 000 on videovormis, Barona kodulehti klikib kuus umbes 100 000 inimest.

Lisaks on Barona arhiividest võimalik leida ka välismaades töötavate Eesti spetsialistide kontakte. Paljud, kes on läinud välismaale raha teenima, otsivad täna võimalusi, kuidas tagasi kodumaale pöörduda. Eesti ei vaja tagasi ainult talente, vaid tööturul on oodatud ka oskajad, töökogemustega töötajad.

Barona kontsernis on eraldi inseneride osakond. Oma ala spetsialistide leidmisel  on võimalus kasutada Barona inseneri tegevusvaldkonna spetsialistide abi. Insenere on võimalik leida läbi Barona värbamissüsteemi ja paljude värbamiskanalite paljudest maadest. Barona IT tütarettevõttel on kanalid isegi India tööjõuturul, kust on leitud IT spetsialiste Soome tööjõuturule.

Juhtivtöötajate sihtotsingu/head-hunter'i  teenuse pakkujaks on Baronas arendatud eraldiseisev kaubamärk Momentous. Suurte vajaduste ja keerukate lahenduste abimeheks on interaktiivne suhtluse tööriist, kus klient ja Barona saavad edastada tellimused, tagasiside, kommentaarid ja küsimused kiirelt kinnises rühmas olevatele kontaktisikutele ning kogu värbamisprotsessi puudutav info ühes paigas, töötab inteneti abil kõikjal ja on suurepäraseks kommunikatsioonivahendiks.

Koos personaliteenustega pakub Barona ka sisseelamispaketti ehk vastavalt kokkulepetele saavad välismaalt või teistest Eesti piirkondadest värvatud töötajad lisaks kas lihtsalt majutusteenust või suuremat abi, mis sisaldab viisaasjade ajamist, transpordi organiseerimist ja pileteid, majutust, ametkondade bürokraatiate lahendust, tutvustust antud piirkonna ja tavadega jne.  Majutus- ja sisseelamisteenuse  pakkumiseks on olemas kaubamärk Forenom, millel on ligi 50 000 majutuskohta ja ligi 6000 äriklienti Soomes, Rootsis, Norras, Venemaal ja Eestis. Väljatöötatud kiiresti toimiv broneerimissüsteem ja 24h töötav klienditugi võimaldavad leida sobiva elamiskoha väikese vaevaga.

Suure oskajate töötajate ja spetsialistide puuduse lahenduseks on potentsiaalsete kandidaatide sisseelamis-, koolitus- ja ümberõppe teenus. Sisseelamisteenus aitab uuel töötajal kohaneda uue töökohaga. Kui ettevõte ei leia tööturult sobivaid töötajaid, on lahenduseks nende koolitamine. Barona kontsernis on tütarettevõte Saranen Consulting, mis pakub koolitus-, sisseelamis-  ja konsultatsiooniteenuseid.

Viimaste aastate kogemused näitavad, et noortel  on tööellu sisenemisel probleeme, kuna  pole piisavalt motiveeritud, puuduvad töökogemused või pole suudetud määratleda enda tulevikuametit. Kui kutseõpe siduda rohkem praktilise tööga, suudaksid õppurid täpsemalt aru saada oma ametist ning samuti saaksid kohe pärast kooli siseneda tööellu. Seda teenust võiksid pakkuda ka personaliettevõtted, ainsaks probleemiks on siin vaid finantseerimine, kus omakorda võiks abiks olla riik, sest meie oskustööjõu tugevus  mõjutab otseselt riigi majanduslikku arengut.

Järjest vähenev tööjõud loob turule situatsiooni, kus peab leidma uusi ja kompleksemaid lahendusi. Barona kontsern on alati valmis oma klientide vajadusi kaardistama, leidma kliendile parima lahenduse ja pakkuma kvaliteetset teenust, mis aitab lahendada tööjõu probleeme.

Uudise avaldamist toetas: www.barona.ee

Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Laura ReiterBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5561 9490
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 514 4884
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561
Cätlin PuhkanBest Marketingi turunduslahenduste müügijuhtTel: +372 5331 5700