Kairi Killing: Sotsiaalmeedia on täis tsirkust, kas sinu bränd toetab seda?

Kommunikatsioonikonverentsil esinenud SPARK Social strateeg Kairi Killing rääkis oma ettekandes sellest, mille järgi mõjuisikuid koostööpartneriks valida.

Kairi Killing  Foto: Photo:Marko Mumm

“Mõjuisikute maailm on jõudnud kohati absurdsesse seisu: näiteks New Yorgis on korter, mis on disainitud selle jaoks, et teha seal Instagrami pilte. Kui sul pole kuskil pilte teha, lähed sinna,” rääkis Killing.

Neid suunamudijad, kes teevad ülelavastatud ebasiiraid fotosid, on väga palju ning tarbija saab sellest võltsitud elust suurepäraselt aru - seda näitavad negatiivsed kommentaarid. Siiski pole suunamudijad kaduv nähtus, vaid see valdkond peab muutuma turundajate jaoks teadlikumaks ja läbimõeldumaks.

Ehkki paljud neist lavastustest saavad hulgaliselt “laike”, näitavad numbrid, et sellised mõjuisikud pigem devalveerivad brändi väärtust või lihtsalt ei tööta sinu kasuks. Miks siis brändid endiselt nendega koostööd teevad?

Või siis YouTube’i suurim mõjuisik Logan Paul, kelle käekiri on lihtsalt hullumeelne ja kes on astunud üle igasugustest eetilistest piiridest. Samas tema jälgijaskond on hiiglaslik ja sponsorite arv suur. Näiteks Jaapani reisil näitas ta oma vlogis enesetappu sooritanud inimest, mille järel eeldati, et koostööpartnerid ja järgijad lahkuvad. Kõik läks aga vastupidi ning tema pöörane tähelend jätkub. Selline tsirkus toimib meelelahutuse kontekstis, aga kas me turundajatena tahame sinna panustada, neid tegusid propageerida ja selliste mõjuisikutega koostööd teha, ehkki vaatajaskond võib olla väga suur? Mina ütlen, et see ei peaks olema nii.

Me ei peaks investeerima sinna, kus on silmapaarid, vaid tooma silmapaarid sinna, kuhu nad peaksid vaatama. Vastutustunde küsimus. Tee koostööd nendega, kes päriselt midagi teevad ja kellel on sinu brändiga sarnased väärtused, sest vaid see toob inimese reaalselt sinu toodet ostma.

Vastupidine näide Logan Paulile on Nike’ga koostööd tegev moslem Manal Rustom, kellel on 80 000 järgijat (märksa vähem kui Logan Paul’il), kuid ta ei pea ennast mõjuisikuks, vaid lihtsalt tegusaks inimeseks. Ta julgustab naisi hidžaabi kandma ja samas ennast teostama, olema tervislik ja sportlik. Olen jälginud ka ennast: minu viimatised ostud on inspireeritud mõjuisikute poolt ja nad kõik olid vastuvaidlematult autentsed ja päris elu näitavad inimesed, mitte lavastused (näiteks Karin Larven, Pille-Riin Toomsalu).

Pakun välja 5 märksõna mille alusel mõjuisikuid koostööpartneriks valida:

1. Autentsus: leia isik, kes ei lavasta, vaid räägib ja näitab päris asju ja olukordi.

2. Missioon: väga paljudel mõjuisikutel puudub endiselt igasugune sügavam eesmärk – tahavad lihtsalt olla ilusad ja kuulsad.

3. Superfänn: iga bränd peaks tegema koostööd nendega, kes ka niisama su brändist lugu peavad. Endiselt leiab suunamudijaid, kes teevad näiteks Nike’ga koostööd, aga endal on piltide peal hoopis Vansid jalas. Tarbija närib selle läbi ja see ei kõla usutavalt.

4. Koostöö: kui oled missiooniga autentse superfänni leidnud, loo sisu koos temaga. Näiteks Sportland tegi koostööd Liis Velskeriga - me oleks võinud talle lihtsalt trenniriideid anda, aga kutsusime ta hoopis Ironmanile osalema. Ta kajastas oma postitustes kogu treeningprotsessi ja võistlust. See sisu oli niivõrd aus ja ehe ning mõjus ettevõttele väga hästi.

5. Loo väärtust: kui oled leidnud mõjuisiku, kellega koos sisu luua, paku vaatajale midagi kasulikku. Ja seda saab teha vaid inimestega, kes on päriselt ägedad inimesed, mitte klounid – siis tulevad ka tulemused.

Mõtted pani kirja Levi Turundus partner ja kommunikatsioonistrateeg Helen Külaots

Jaga lugu:
BEST MARKETINGI UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Best Marketingi uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestmarketing.ee toetajad:

Marianne Liibert
Marianne LiibertBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5563 5831
Maarit Eerme
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: 51 44 884
Hando Sinisalu
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561
Cätlin Puhkan
Cätlin PuhkanBest Marketingi veebireklaami müügijuhtTel: +372 5331 5700