Turundus on liiga oluline, et jätta see edasimüüjate hooleks

Rolandas Sereika
Rolandas Sereika

Intervjuu Leedu idufirma Deeper Sonar kaasasutaja ja turundusjuhi Rolandas Sereikaga, kes esineb ka 31. augustil Balticbestil.

Tänu suurepärasele müügi- ja turundusstrateegiale on Deeperi sonarid (kajaloodid, mille abil kalalaevad kalaparvi leiavad) tõusnud viie aastaga turuliidriks. Deeper müüb oma sonareid täna 50s riigis. Deloitte on nimetanud Deeperi Euroopa üheks kõige kiiremini kasvavaks tehnoloogiafirmaks.

Kas reklaamiagentuurid üldse saavad idufirmadega koostööd teha? Miks see ei kipu õnnestuma?

Traditsioonilised agentuurid soovivad oma klientidena näha suuri ja edukaid ettevõtteid. Need on äriliselt kõige kasumlikumad kliendid. Idufirmad on oma olemuselt täiesti teistsugused. Me töötame piiratud ressurssidega ja otsime nutikaid ja kuluefektiivseid lahendusi kõiges, ka turunduses. Me eksperimenteerime pidevalt ja olema innovaatilised.

Millised on oma majasisese turundustiimi eelised võrreldes agentuuri kasutamisega?

Mitte keegi maailmas ei tunne sinu kliente paremini kui sina, see on peamine eelis. Iga kord kui oleme agentuuriga töötanud, kulutame tunde ja tunde, et harida agentuuri meie äri spetsiifika, toote, turu ja konkurentide koha pealt. See on väga tüütu ja aeganõudev. Pealegi – turuolukord muutub pidevalt ja siis on vaja jälle kõike algusest peale seletama hakata.

Majasisese tiimiga seda muret pole. Info liigub kiiresti ja efektiivselt. Saame vajadusel mingi turundusaktsiooni ühe päeva jooksul käivitada, sest kõik asjaosalised on pidevalt uusimate arengutega kursis ja valmis reageerima.

On tõsi, et agentuurid on kursis uusimate trendidega – aga ka agentuurides töötavad inimesed ja need samad inimesed võivad olla ka meie majasiseses turundustiimis. Meie tiimis on mitmeid inimesi, kes on tulnud agentuuridest. Nad on väsinud sellest, et agentuuris töötades tuleb pidevalt erinevate ja klientide vahel ümber lülituda ja lõpuks ei sõltu kampaania lõpptulemus suures osas sinust. Firmasiseses turundustiimis töötades saavad nad luua pikaajalist väärtust ja oma töö lõpptulemust rohkem kontrollida.

Teine majasisese tiimi eelis on emotsioon – elada koos oma tiimiga läbi nii õnnestumisi kui läbikukkumisi on võimas tunne! Agentuuris töötades sa ei võta kampaania tulemusi nii isiklikult.

Aga pole vahet, kas tegu on agentuuri või majasisese turundustiimiga – kõige olulisemad on ikka konkreetsed inimesed.

Deeper Sonar
Deeper Sonar

Kuidas teha head turundust väikese eelarvega – milliseid soovitusi jagad?

Kõige tähtsam on lihtsalt asjade ära tegemine: JUST DO IT. Kui sa midagi ei tee, siis ka midagi ei juhtu.

Me oleme muidugi ka korduvalt ebaõnnestunud. Sa pead pidevalt proovima ja kui miski töötab, siis seda kordama. Idufirmad peavad kõik hakkama saama väljakutsega, et kuidas viia ellu suuri ideid väikese eelarvega.

Aga mudel on lihtne: lansseerid midagi, testid, teed võimalikult palju ise ära ja kui asi töötab, siis kordad sama asja juba suuremalt. Kogu meie tegevus põhineb katse-eksituse meetodil.

Paljud B2B firmad ei tegele üldse turundusega ja on keskendunud vaid müügile. Milline on teie firmas müügi ja turunduse vahekord?

Me oleme B2B firma, kes müüb oma toodangut peamiselt edasimüüjate kaudu. Aga me oleme aja jooksul õppinud seda, et me ei saa loota müügis ja turunduses ainult edasimüüjatele, vaid peame ka ise initsiatiivi haarama.

Edasimüüjad on muutunud mugavaks, nad lihtsalt “liigutavad kaste”, mitte ei edenda müüki. Edasimüüjate jaoks on sinu toode üks paljudest, mida saab kergesti asendada.  Meil on edasimüüjatega palju valusaid kogemusi. Nad ei saanud meie toote potentsiaalist aru, või lihtsalt ei hoolinud.

Aga see oli paljuski ka meie viga. MEIE asi on oma toode kuulsaks teha, temast rääkida ja teda turundada.  Ainult meie ise teame kui hea toode meil on ja me usume sellesse.

Nii et kui tegutsed B2B valdkonnas, siis tasub meie kogemusest õppida. Tegele oma turundusega ise ja ära looda edasimüüjate peale!

Osale arutelus

ERROR: Object template SessionInfo is missing!

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Best Marketingi sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

LUX EXPRESS is looking for a PROJECT MANAGER

Lux Express

01. märts 2019

LIVIKO otsib GRAAFILIST DISAINERIT

Liviko AS

25. veebruar 2019