Autor: Kadri Kroodo • 6. detsember 2023

Tehisintellekti kasutaja pole veel autor

Tehistaibu tulek on tekitanud korraliku segaduse autoriõiguses. Pole enam selge, kes täpselt ja millele autoriõigusi omab. Värske kohtupraktika näib siiski osutavat, et roboti abil loodud pildi või teksti autoriks ei saa pidada inimest, isegi kui ta seda pilti või teksti on muutnud või parandanud.
Patendiameti intellektuaalomandi osakonna nõunik Kadri Kroodo.
Foto: Kadri Purje

Värskelt selle aasta septembris kinnitas USA autoriõiguse ameti vaidlustuskomisjon, et teosena ei saa registreerida Jason M. Alleni nimelise kunstniku tehisintellekti programmiga Midjourney genereeritud pilti. Taotleja väitis, et on pildi loomisel kasutanud 624 töökäsku, parandanud fototöötlusprogrammiga pildil olevaid vigu ja lisanud uut sisu. Ometi leidis amet, et Allen ei saa pildile tervikuna autoriõiguse kaitset, kuna tegu ei ole inimese loodud teosega.

Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Laura ReiterBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5561 9490
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 514 4884
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561
Cätlin PuhkanBest Marketingi turunduslahenduste müügijuhtTel: +372 5331 5700