• 19.03.20, 14:43

Kaugtöö – kuidas vältida üle töötamist?

Kodus töötamisega kaasneva efektiivsuse languse ja tõusu taga on kindlad põhjused ja ohud. Ilma kindla tegevusplaani ja ajamõõtmiseta on lihtne „ära eksida“ ja ka üle töötada.
"Ilma kindla tegevusplaani ja ajamõõtmiseta on lihtne „ära eksida“ ja üle töötada," sõnas Max 123 Võrguvara tegevjuht Tauno Telvik.
  • "Ilma kindla tegevusplaani ja ajamõõtmiseta on lihtne „ära eksida“ ja üle töötada," sõnas Max 123 Võrguvara tegevjuht Tauno Telvik.
Inglise keeles on kaks terminit, efficiency ja effectiveness. Mõlemaid tõlgitakse eesti keelde efektiivsusena, aga neil on oluline erinevus. Lühidalt: efficiency tähendab "teha asju hästi", effectiveness tähendab "teha õigeid asju". Oma tegevuste planeerimisel peaksime esmalt suurendama viimast, tegema õigeid asju, ja siis vaatama, kuidas me neid õigeid asju hästi teeme. See kehtib nii kodus kui ka kontoris töötades, aga kodus võib õigete asjade tegemine olla raskem kui muidu.
Igale päevale ja nädalale on mõistlik minna vastu väga konkreetse tegevusplaaniga, mille tegevustele on lisatud ka "kaalud" ehk olulisus. See on elementaarne, sest siis mõtleme õigete asjade tegemise peale.
Ülesannete juures püsimiseks ja efficiency tõstmiseks kasutan mina ajamõõtmist. Mõõdan iga oma tegevust. Mitte iga päev, aga kindlasti kodus töötades.
Mulle personaalselt meeldib seda teha Timeular rakendust kasutades, aga erinevaid tööriistu on palju ja isiklikuks kasutamiseks on need tasuta. Timeular'i eelis on see, et rakenduse juurde saab hankida füüsilise "kuubiku", mis muudab aja mõõtmise käivitamise kiireks ja mugavaks.

Aga miks oma aega mõõta?

• Ülesannete vahel pendeldamise vältimine
Aja mõõtmise käivitamine on piisavalt tüütu, et ma ei taha seda teha iga 1-5 minutilise tegevuse jaoks, seega ma ei hüppa ühelt tegevusliigilt (näiteks e-mailid) teisele (näiteks blogimine).
• Ületöötamise vältimine
Ma tean, et suudan pikaajaliselt süvenenult tööd teha ca 5,5 tundi päevas kuni 6 päeva nädalas, mõnel üksikul päeval olen võimeline seda tõstma 7-8 tunnini (ilma tõsiste tagajärgedeta). 5,5-tunnine päev on tegelikult juba päris tihe päev kontorikeskkonnas, kus katkestusi ja tähelepanu kõrvalejuhtimisi on palju. Stabiilselt üle 6 tunni mõõdetud töö tegemist viib juba ületöötamiseni. See on muidugi minu personaalne töövõime. Inimesed ja töö iseloom on erinevad.
Kodus töötades, eriti üksi kodus olles, kui segajaid vähem, on küllalt lihtne oma normaalne töövõime ületada ja end läbi põletada. Seega aja mõõtmine annab mulle selge tagasiside oma tegevusest ja lubab planeerida adekvaatsed puhkepausid.
Jälgige iseennast ja oma töötajaid! Ületöötanud inimene on "kadunud" inimene, vähemalt mingiks ajaks kindlasti.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 11.09.24, 13:09
Kalender näitab kuud ja päeva, kuid saab näidata veelgi enamat
Digiajastule vaatamata võib trükitud kalendreid leida pea igast ettevõttest. Paljud neist on mõne partnerfirma poolt kingitud, kuid sellise kingituse loomist saab vaadata ka täiesti uue nurga alt.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Bestmarketing esilehele