7. juuni 2017
Jaga lugu:

Reisikirjad Soomest 11: Helsingi uus logo

Soomlasi üllatas hiljuti Helsingi linna vapi uuendamise uudis, mis, nagu ikka, sai sotsiaalmeedias kõvasti tähelepanu. Loomulikult oli nii neid, kes hoogsalt ideed nüpeldasid kui ka neid, kes uut lahendust kiitsid.

Uue märgi kujundas Helsingis tegutsev disainibüroo Werklig ja see on tuletatud Helsingi linna vapist. Uut logo võib kasutada 14 erinevas värvikombinatsioonis ja need uudsed värvilahendused ongi enam kõneainet pakkunud. Kas sellise identiteediga saavutatakse läbivus ja äratuntavus, kui kasutusel on nii palju erinevaid variatsioone?

Uue identiteedi keskmes on tekst ehk linna nimi, mis on minimalistlik ja lihtsasti loetav. See on ka disainerite seletus, miks vana vapp enam kaasaegsesse turundusvoogu ei sobinud – linna vapil puudus sõna “Helsinki”. Vana vappi plaanitakse edaspidi kasutada pidulikel puhkudel.

Kas linnal peab olema üks graafiline identiteet või on OK, et märke on palju ja erinevaid?

Katse huvides käisin läbi erinevad Helsingi linna veebikanalid, et vaadata kuidas on lood märgi kasutamise läbivusega. Kui külastada visithelsinki.fi/en lehte, siis sealne identiteet ei ole seotud ei vapi ega uue logoga, vaid hoopis millegi kolmandaga. Ka visitfinland.com/helsinki Helsingi alamlehel pole ei Helsingi vappi ega uut logo. Ja leht on kujunduslikult hoopis teise näoga kui visithelsinki.fi. Helsingi linna kodulehe nurgal on Helsingi vapp ja leidsin ka viite uuele identiteedile hel.fi/helsinki/en. Ja siis on veel myhelsinki.fi, mida Soome noor staar Saara Aalto läbi X Factor UK saate finaali läbi laiemale publikule tutvustas.

Järeldus - läbivuse ja järjepidevusega on veel probleeme. Loodan muidugi, et Helsingi brändiuuendus teenib ka seda eesmärki, et Helsingil oleks lõpuks üks läbiv graafiline joon kõigis Helsingi infokanalites. Jälgin huviga arenguid.

Aga nüüd kodumaile. Kas keegi lugejatest mäletab, milline on Tallinna logo? Aga vapp? Kui vaadata visittallinn.ee/eng ja tallinn.ee  veebilehti, on need erinevate logodega. Miks? Tallinn uues Eesti brändikastmes on olemas siin: visitestonia.com/en/where-to-go/tallinn. Päris hektiline pilt tuleb kokku. Mitu logo võib ühel „heal lapsel“ (brändil) olla?

Allikad: 

Helsinki rajoittaa perinteisen vaakunan käyttöä, tilalle bränditoimiston suunnittelema väritunnus – ”Näyttää Elloksen vuoden 1987 syyskatalogilta”

Helsingin ilmeuudistus sai somekansan hämmentymään: "Värit ovat aina subjektiivinen aihe"

Reisikirja autor Georgi Viies lahkus eelmisel suvel Eestist ja kolis kolmeks aastaks perega Helsingisse elama. Georgi on töötanud Eestis nii Mainori, Solaris Keskuse, TV3 kui G4S-i turundusjuhina. Samuti tegeleb Georgi lasteraamatute kirjutamisega.

Jaga lugu:
BEST MARKETINGI UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Best Marketingi uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestmarketing.ee toetajad:

Enimloetud
Maarit Eerme
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 51 44 884Maarit.eerme@aripaev.ee
Hando Sinisalu
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561hando@best-marketing.com
Cätlin Puhkan
Cätlin PuhkanBest Marketingi veebireklaami müügiijuhtTel: +372 5331 5700catlin.puhkan@aripaev.ee
Helen Külaots
Helen KülaotsBest Marketingi kaasautorTel: +372 523 1550helen@best-marketing.com