Autor: Silja Oja • 25. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ajakirjade turg muutus reklaamikliendi jaoks läbipaistvamaks

Ajakirjade Liit hakkas avalikustama liitu kuuluvate ajakirjade tiraaže. Miks aga osad kirjastused oma trükitiraaže avaldada ei soovi? Kommenteerivad A-meediagrupi vastutav väljaandja Kaja Saar, Directori peatoimetaja Taivo Paju, SK Media Eesti tegevdirektor André Abner, Meediaagentuuride Liidu president Aare Ristal ja Ajakirjade Liidu juhataja, Ajakirjade Kirjastuse juhatuse esimees Tõnu Väät.

Ajakirjade Liit hakkas alates tänavu märtsist koostöös Ajalehtede Liiduga auditeerima ehk avalikustama Ajakirjade Liitu kuuluvate ajakirjade trükitiraaže. Jaanuaris 2014 Mart Luige asemel Ajakirjade Liitu juhtima asunud Tõnu Väät kutsus aasta alguses kõiki ajakirjade kirjastajaid nõustuma auditeeritavate trükitiraažidega, et muuta sel teel ajakirjade turg läbipaistvaks (vt Best Marketing 13.01.2014). 

Ajakirjade trükitiraaž ja ajakirjade makstud tiraaž on kaks erinevat mõistet. Trükkida võib nii suures tiraažis, kui kellegi rahakott kannatab või turunduslikul eesmärgil kasulikuks peetakse. Makstud tiraaž koosneb aga jaevõrgus realiseeritud ja tellitud eksemplaridest. Tiraaž (ingl k amount of copies) tähendab trükiarvu. Makstud tiraaž (ingl k circulation) tähendab leviarvu ehk trükiarvu, kust on lahutatud tagastus.

Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Laura ReiterBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5561 9490
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 514 4884
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561
Cätlin PuhkanBest Marketingi turunduslahenduste müügijuhtTel: +372 5331 5700