14. september 2017
Jaga lugu:

Mis on see Eestis tundmatu uus rahaveski digiturunduses?

Kaupo Kalda OKIAst  

Eestis on affiliate-turundus jätkuvalt üsna tundmatu. Maailmas on affiliate-turundus väga, väga levinud.

Mis on see affiliate-turundus, millega 26-aastane soomlane Mikko Juhani Yrjänä üksi suure tõenäosusega miljoneid eurosid teenib?: affiliate-turundus paneb teised inimesed sinu asju reklaamima ning teenitud raha jagate omavahel. Eesmärk on saada sajad ja tuhanded inimesed sinu asju levitama blogides, kommentaariumites, FB-gruppides, jm veebis.-võrgustikke, mis koondavad enda alla palju väiksemaid poode.-programmiga, näiteks Amazoni vastavaga.-turundusega. Lisaks bloggeritele ja vloggeritele tehakse affiliate-toodetele reklaami FB-gruppides, ehitatakse spetsiaalsed e-poed, mis ostu enda viivad affiliate-emaleheni (nt Amazoni).-programmi viima hästi levitajateni, seda mõneti turustama. Selleks pakutakse ka võimalikult häid tingimusi, suheldakse otse näiteks bloggeritega-vloggeritega.).-viiteid konkurendi tavalistele viidetele. Foorumis kirjutaja peab teadvustama, et kui ta mingit toodet kellelegi soovitab, on tal kasulik teha seda mitte tavalise viitena vaid läbi mõne affiliate-programmi.-programme ei tea (täpsustage keegi, kui see pole nii), ja keegi Eestis võiks seda katsetada.-programmidest ja ka tavaliste reklaamide näitamisest.. Vaata sellele lehele, kruti allapoole ja lehe lõpus näed tõenäoliselt just Amazoni affiliate-kastikest. Infoks lihtsalt, et dpreview küll kuulub ka Amazonile, aga see pole oluline.-programmiga liitunud, aga ideaalis võiks olla nii, et kui soovitan oma blogiartiklis näiteks mõnda temaatilist raamatut ja viitan siis sellele juba läbi oma affiliate-lingi, siis teeniksin väikese rahakese, kui sa minu viidatud e-raamatupoest midagi ostaksid.

Lihtsustatult

On olemas nii otse-programme – neist tuntuim Amazon Associates – kui ka näiteks affiliate

Lihtne näide. Sul on blogi, milles tavatsed rääkida uutest fotokaameratest. Sul on päris palju lugejaid, sest kirjutad huvitavalt. Rääkides näiteks Canoni peegelkaamerast,paned artikli juurde nn affiliate-reklaamid: bännerid või lingid. Selleks pead olema liitunud mõne affiliate

Asja võti on selles, et iga URLi lõpus on väike koodike, mis identifitseerib sinu blogi. Kui inimene nüüd klikib sinu Canoni artikli juures Canoni reklaamile ja sooritab Amazoni poest ostu, teenid sina vahendustasuna 4–8%.Igal programmil on see veidi erinev, Amazoni puhul sõltub mahtudest. Mida rohkem, seda kõrgem.Tasub reklaamida kallist kaupa

Siin on mõned konksud ka. Blogipidajana pead arvestama, et sinu külastatavus peab olema üsna suur, et võiks loota vähegi mõistlikule teenistusele.Amazoni puhul kehtib nn 24h taks – kui sinu veebist sinna liikunud külastaja sooritab ükskõik kui suure ostu (ostes 1 või 100 toodet) 24 tunni jooksul, teenid sina oma vahendustasu. 24 tundi on üsna lühike aeg. Mõnel saidil on see periood oluliselt pikem.Pead ka arvestama, et väljamakseid tehakse teatud summa saavutamisel, näiteks alates 100 USA dollarit.Blogipidajana on mõistlik tegeleda asjadega, mis on suhteliselt kallid ja netis hästi müüvad. Näiteks fototehnika, arvutid, mobiilid jms. Raamatuid ostetakse neti kaudu küll palju, aga raamatud on odavad ja vahendustasu protsent jääb pisikeseks.Maailmas on palju edukaid bloggereid ja vloggereid, kes teenivadki elatist affiliate

E-kaupmehele sajad kontaktid

E-kaupmehena pead sa oma affiliate

Sa saad sadu ja heal juhul tuhandeid sissetulevaid viiteid, mis küll suhteliselt harva viivad otsese müügini, aga toimivad enamalt-jaolt reklaamina. Ka Google’ile meeldib väga sissetulevate linkide rohkus (ehk link juice

Ideaalne oleks, kui suudaksid inimesed FB-gruppides või foorumites panna eelistama sinu affiliate

Võiks katsetada ka Eestis

Eestis ma hetkel affiliate

Välismaal on palju on veebiportaale, mis teenivad oma tulu affiliate

Näiteks maailma tuntuim fototarvete ülevaadete sait dpreview

PS. Ma ei ole hetkel ühegi affiliate

Lugu ilmus Äripäeva veebis

Jaga lugu:
BEST MARKETINGI UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Best Marketingi uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestmarketing.ee toetajad:

Enimloetud
Maarit Eerme
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 51 44 884Maarit.eerme@aripaev.ee
Hando Sinisalu
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561hando@best-marketing.com
Cätlin Puhkan
Cätlin PuhkanBest Marketingi veebireklaami müügiijuhtTel: +372 5331 5700catlin.puhkan@aripaev.ee
Helen Külaots
Helen KülaotsBest Marketingi kaasautorTel: +372 523 1550helen@best-marketing.com