Jaga lugu:

Mihkel Raud: hea sisuturundustekst paneb kohe alguses lugejale nuiaga pähe

Mihkel Raud  Foto: Raul Mee

Sisuturundusseminaril esinenud Mihkel Raud jagas praktilisi näpunäiteid, kuidas kirjutada kaasahaaravat teksti. Ehkki tema kirjutamise retsept on nüüd avalikult kättesaadav, jäi Mihkli suust kõlama mõte, et hea sulesepa saladus peitub eelkõige ikkagi pidevas harjutamises.

Mihkel Raud: kirjutamine ja avalik esinemine 22. september 2017

Vahemärkusena olgu öeldud, et Mihkel Raud ei kasuta ettekandeid tehes slaide, sest siis on kõik pilgud talle suunatud. Veidi edevana kõlav seletus on vägagi põhjendatud – tema mõtteid oli lihtsam jälgia, sest ei pidanud oma ajutegevust pendeldama esineja ja slaidi vahel, sisu jõudis kuulajale selgelt kohale ja eristumine teistest esinejatest oli värskendav vaheldus.:

 

Loomulikult oli esinemise vormilisele küljele tähtis ka selle sisu: kuidas ikkagi kirjutada huvitavat ja kaasahaaravat teksti?

 Mihkel toonitab, et vaatamata sellele, kas lugu on päris või väljamõeldud, peab see mõjuma veenvalt ja olema emotsionaalne. Emotsioon ei pea olema alati hea, ka kurvad lood levivad hästi – ärritajaid pole vaja karta. Kuidas saada heaks kirjutajaks? Loomulikult harjutamise teel. Mihkel kirjutab ise iga päev. See on nagu sport: tahad olla hea, tuleb trenni teha. Mihkel Raua kirjutamise plaan

 · Lugu peab olema originaalne – selline, mida ainult sina saad rääkida.

· Lugusid tuleb rääkida sellest, mida sa tead! Sisendiks on isiklik kogemus ehk kuidas ise asju näed.

· Vali vastavalt sihtgrupile sobiv toon, millega lugusid räägin. Suurtes korporatsioonides on toon üldiselt ettevõtte nägu, aga väiksemates firmades on loominguline vabadus suurem.

· Pane paika teksti eesmärk: mida öelda tahad, mis on see idee, millega lugeja minu teksti juurest lahkub?

· Pane end lugeja olukorda: mis kasu tema saab?

· Otsi välja andmed ja näited, mis su ideed toetavad.

· Mõtle läbi loo struktuur (algus, lõpp ja keskpaik) – algusega peaks juba saama lugejal kõrist kinni ehk hakka kohe teemaga pihta, ära tee igavat sissejuhatust. Võid kasutada alguses tsitaate, jahmatavat statistikat vms “nuiaga pähe” infot. Lõpp on iseenesest veidi igavam sissejuhatus - see määrab ära, mis tundega lugeja su teksti juurest lahkub.

· Kirjuta mõttes ühele inimesele – ideaalne lugeja

· Pane kirja esimene ehk “kole” mustand – tulista puusalt, otsi alateadvusest üles suvalisi ideid jne.

· Tee paus

· Kirjuta ringi ehk valmista ette teine mustand – see on intellektuaalne lähenemine oma esimese teksti korrastamiseks

· Pane pealkiri

· Lase toimetada või puhasta ise sodist ära – eemalda tühjad sõnad, võõrsõnad ja liigsed omadussõnad. Ei pea ütlema värviline vikerkaar või kõrge pilvelõhkuja. Võta maha üleliigsed laused – sisuturundustekst peab olema kerge. Unusta buzzwordid ja kasuta nende asemel päris sõnu.

· Viimane pilk – kas on loetav?

  Mihkel Raud on sisuturundusagentuuri Uwaga asutaja, laulja, kitarrist, poliitik, ajakirjanik, kirjanik ning oli ka XIII Riigikogu liige. Alates 2016. aasta suvest, mil Mihkel taandus poliitikast, on ta ka sisuturunduse ekspert ning tegutseb koos partnerite Paul ja Lauri Postiga sisuturunduse butiigis Uwaga. Mihklil on 40 000+ jälgijat Twitteris, 23 000+ fänni Facebookis ja 100 000+ blogi lugemist kuus, mis räägivad enda eest.

 

Tule ka Mihkel Raua koolitusele!

Mihkel Raud: kirjutamine ja avalik esinemine

22. september 2017

BEST MARKETINGI UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Best Marketingi uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestmarketing.ee toetajad:

Enimloetud
Maarit Eerme
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 51 44 884Maarit.eerme@aripaev.ee
Hando Sinisalu
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561hando@best-marketing.com
Cätlin Puhkan
Cätlin PuhkanBest Marketingi veebireklaami müügiijuhtTel: +372 5331 5700catlin.puhkan@aripaev.ee
Helen Külaots
Helen KülaotsBest Marketingi kaasautorTel: +372 523 1550helen@best-marketing.com