Helen Külaots • 16. september 2016
Jaga lugu:

Eesti Disainiauhinnad 2016: kulla hind on sellel aastal väga kõrge

Disainiauhindade gala 2016  

16. septembril jagati taaskord disainiauhindu. Žürii esimees Björn Kusoffsky tunnistas, et aastatega on võidukulla hind olenevalt tööde kvaliteedist kõikunud, kuid sellel aastal on tase väga kõrge.

Selle aasta parimaid disainereid tunnustati kuues kategoorias: tootedisain, graafiline disain, veebidisain, teenusedisain, elumuutev disain ja noored disainerid. Graafilise ja veebidisaini kategooriasse laekus töid sellel aastal rekordiliselt palju – ligi 300. "On näha, et kliendid hindavad üha kõrgemalt heal tasemel disaini," kommenteeris ADC*E direktor Janno Siimar.

Enim auhindu noppis Disainiauhindadelt tootedisainer Johanna Tammsalu, kes pälvis nii noore disaineri preemia SÄSI kui ka elukeskkondliku toote disaini auhinna BRUNO Nörk Racki eest. Žürii hindas kõrgelt tema ettevõtlikkust – häid ideid on kõigil, ent nende millekski käegakatsutavaks ja tiražeeritavaks vormimine on aastatepikkune visa töö, mille jaoks paljudel jõudu ei jätku. Baltika eripreemia läks Londonis resideerivale moekunstnikule Roberta Einerile. tagavaraprillide eest, žürii märkis ka ära kudumikollektsiooni PROMENADE (disainer Vilve Unt)., disainerid Mihkel Mäll, Mihkel-Emil Mikk. Ära märgiti ka  Ropeye Spiderblock (disainerid Janno Jõulu, Jaanus Tamme).

Elustiili toote disaini võit läks Karl Annusele Glens

Parimaks insenertehnilise toote disainiks kuulutati fookuskauguse mõõtmise seade XV-1

Esmakordselt anti välja elumuutva disaini auhind, targa lahenduse/teenuse auhinna pälvis Metsaühistu (disainibüroo Brand Manual). “Metsaühistu on metsahalduse kvaliteedistandard ning protsessist on võitnud kõik osapooled – kasvab valdkonna usaldusväärsus, erametsad on heaperemehelikult hoitud ja kasutatud ning kasvab ka metsa väärtus tervikuna,” kommenteeris teenusedisaini žürii esimees J. Margus Klaar. Elumuutvas tootedisainis võitjat välja ei kuulutatud, ära märgiti Fleximoover (disainibüroo Iseasi) ja Metsakõlakojad RUUP (disainer Birgit Õigus)., mõttemaailma muutva uuendusliku teenuse auhinna pälvis matusebüroo Memoris, disainibüroo D/V/S/ON ja Kadri Tuisk. Kõige põhjalikuma kasutajauuringu auhinna sai Weekdone 3. rahvusvahelise magistriõppekava käivitamise eest, mida võib Eesti haridusmaastikul pidada revolutsiooniliseks., kelle võitu põhjendas žürii järgmiselt: “Joosep on läbi aastate paistnud silma suurepärase tööeetikaga, domineerinud animatsioonikategooriates ning seda ka sel aastal.” Noore Püssi auhinnaga noort graafilist disainerit Jaan Sarapuud, kes on näidanud üles tänapäevasele disainerile omast mitmekülgsust, säilitades seejuures isikupärase käekirja ja stiili. ADC*E peaauhind Grand Prix läks AKU disainimeeskonnale Pocopay brändingu eest.

Teenusedisaini kategoorias anti välja kolm auhinda – tervikliku teenusedisaini protsessi auhind läks samuti Metsaühistule

Teistkordselt anti koos Eesti Kunstiakadeemiaga välja disainihariduse preemia, mis määrati Martin Pärnale

ADC*E Aasta disaineriks kuulutati Joosep Volk

Graafilises ja veebidisainis oli 18 kategooriat. Žürii sõnul hindasid nad tööde puhul eelkõige uudsust ja innovaatilisust ning tähtis oli ka teostuse kvaliteet. Vaata kõiki finaliste ja võidutöid siit.

Toome välja mõned kullaväärilised tööd koos žürii kommentaaridega:

Erioskuste kategooria

Sahtlitöö: Beneath the Glass Sky, disainibüroo Tolm

Žürii kommentaar: „Retrohõnguline ja nostalgiasse kalduv visuaalne sähvatus, viimistletud kõrgemal tasemel tehniliste oskustega – visuaalselt maitsev kokteil.”

"Klaastaeva all"  

 

Foto: Craftersi visuaalne maailm, disainibüroo IDEA AD

Žürii kommentaar:„Fotolavastus jätkab toote kontseptsiooni, kus väärtustatakse käega tehtut. See lisab fotodele põnevust ja annab edasi õige džinni tunde. Eri tekstuurid ja tasapinnad tekitavad ebatavalise ruumi, milles on tunda toote hinge.”

Crafters Visuaalne Maailm  

 

Animatsioon: X-Road Explainer, disainibüroo TOLM

Žürii kommentaar:„Keeruline teema on visuaalselt lihtsalt lahti seletatud. Nutikad nüansid ja stiilne tervik.”

X-tee animatsioon  

 

Tüpograafia: Sugu:N, disainibüroo AKU

Žürii kommentaar:„Eklektiline tüpograafia, mis illustreerib tabavalt etteantud teemat ega jäta lugejat ükskõikseks, vastandudes oma grotesksuses naisteajakirjadele.

Sugu: N  

 

Copy: EGGO Unistused, disainibüroo Angels

Žürii kommentaar:„Ladusas sõnastuses kelmikas lauluke loob tootest meeldejääva persooni.”

Eggo  

 

Infograafika ja keskkond

Rebränding: Wendre, disainibüroo Brand Manual

Žürii kommentaar:„Rebrändingu kataloogis suurim muutuja. Pisidetailideni läbitöötatud terviklik süsteem, mis on valdkonnas eristuv ja äratuntav.”

Wendre rebränding  

 

Igapäeva pakend: Rakvere, disainibüroo: Kontuur Leo Burnett

Žürii kommentaar: „Tohutu ülesanne – aga tulemus kukkus hästi välja. Kõik tooted harmoneeruvad üksteisega. Tähelepanu on pööratud nii fotode stilistikale, tüpograafiale kui ka kujundusele.”

Rakvere toodete pakend  

 

Varia: Moega täidetud, disainibüroo Angels

Žürii kommentaar: „Annab Viru Keskuse glamuurset imagot hästi edasi. On meeleolukas ja kvaliteetselt teostatud. Minimaalsete vahenditega on saavutatud mitmekihiline efekt.”

Moega täidetud - Viru Keskus  

Eriauhinna - Väärt Paber - pani järjekordselt välja Antalis, kes valis võitja justnimelt huvitava paberikasutuse järgi. Auhinda üle andes soovitas Antalise esindaja alati enne loovtöö tegemist valida kõigepealt välja paber ja seejärel teostada disain, niiviisi saab kasutada põnevaimaid materjale – vastasel juhul valitakse alati paberiks mitte millegagi üllatavad silk või gloss. Antalise Väärt Paberi auhinna pälvis Tallink City trükis disainibüroolt Kontuur Leo Burnett.

Igat kategooriat hindas omaette žürii,kuhu kuulusid Veiko Tammjärv, Kalle Veesaar, Anne Pikkov, Johan Kallas, Ardo Kivi, Dan Mikkin, Gert Gutman, Gregory Clark, Haiko Kilkson, Indrek Sirkel, Ionel Lehari, Jaan Naaber, Jan Tomson, Janno Jõulu, Johan Kallas, Jüri Lõun, Kaarel Kala, Kristi Rummel, Markko Karu, Mart Anderson, Martin Rae, Meelis Mikker, Meelis Opmann, Mikk Tasa, Oliver Ooberg, Stefan Hiienurm, Kersti Sülla. Žüriide esimees on Björn Kusoffsky Rootsist.

Jaga lugu:
BEST MARKETINGI UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Best Marketingi uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestmarketing.ee toetajad:

Enimloetud
Maarit Eerme
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 51 44 884Maarit.eerme@aripaev.ee
Hando Sinisalu
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561hando@best-marketing.com
Cätlin Puhkan
Cätlin PuhkanBest Marketingi veebireklaami müügiijuhtTel: +372 5331 5700catlin.puhkan@aripaev.ee
Helen Külaots
Helen KülaotsBest Marketingi kaasautorTel: +372 523 1550helen@best-marketing.com