Autor: Infinitium Agency • 4. oktoober 2023

Suure edu saladus: Miks on kuumaõhu fritüür aina populaarsem köögiabiline?

Foto: K-rauta.ee
Kodumasinate maailmas puhuvad sageli uued tuuled. Mõni uustulnuk teeb küll vägeva stardi, kaob aga üsna pea tagasi unustusehõlma, teine aga tuleb ja jääbki püsima. Kuumaõhu fritüüri võidukäik sai alguse 2016 aastal, tublisti hoogu lisas sellele aga ka isolatsiooniaegne koduskokkamise buum.

Tänaseks on kuumaõhu fritüür leidnud oma koha aina rohkemates kodudes. Vaatame järgi, miks see seade nii populaarne on ning mida sellega üldse teha saab.

Mis on kuumaõhu fritüür?

Sel on üsna lihtne tööpõhimõte. Lihtsalt öeldes on kuumaõhu fritüür justkui väike pöördõhuga ahi. Võimas kütteelement soojendab masinat ning ventilaatorid ajavad õhku ringi, et kuumus jõuaks kõikjale. Arvestades masina suurust, toimub see kõik kiiremini ja energiasäästlikumalt kui tavalise pöördõhu ahjuga.

Sõna “fritüür” tuleb sellest, et mõnede toitude puhul sarnaneb tulemus tavalises fritüüris tehtule, kuid õli ei pea üldse kasutama. Kuum õhk küpsetab friikartulid sama krõbedaks ja maitsvaks kui õliga fritüüris. Seega on võimalik oma lemmikuid õlis küpsetatud toite süüa hoopis tervislikumalt.

Mida sellega valmistada saab?

Nagu eespool tuli öeldud, on kuumaõhu fritüür väga populaarne näiteks rasvavabade friikartulite valmistamiseks. Kuid tegelikult saab selles teha väga palju erinevaid toite, mille valmistamiseks oleks muidu vaja ahju.

Fritüüris saab küpsetada erinevaid lihasid ja köögivilju, aga teha ka mõningaid magustoite. Turul on ka päris eriliste funktsioonidega masinad, mis suudavad näiteks kiirelt puuvilju kuivatada. Internetist leiab aga mitmekülgseid retsepte, mida tasub kindlasti proovida.

Muuhulgas annab nõnda soojaks lasta ka poest ostetud pagaritooteid – tulemus on just nagu äsja ahjust võetud!

Päris kõike kuumaõhu fritüür siiski ei suuda. See on küll justkui väike ahi, aga kuna see küpsetab toitu üsna äkiliselt, võivad osad road jääda liiga toored või vastupidi, hoopis üle küpseda. Samuti ei anna seal valmistada rohket vedelikku vajavaid toite nagu riisi või tatart.

Mikrolaineahi või kuumaõhu fritüür?

Kas kuumaõhu fritüür suudab mikrolaineahju täielikult asendada? Neil on omad sarnasused, näiteks on mõlemad võrdlemisi väikesed ja neid on hea kööki mahutada. Samuti on nad head abimehed toidu soojendamisel. Mikrolaineahi on selle koha pealt ehk kiirem ning ei küpseta samal ajal toitu üle.

Kuumaõhu fritüüriga valmivad aga päris road nagu näiteks läbiküpsenud ja krõbe liha. Mikrolaineahjuga saab samuti päris paljusid roogasid valmistada, aga tema kasutus on siiski piiratud - ja mõeldud pigem soojendamiseks kui millegi krõbekuldseks muutmiseks.

Kuna mikrolaineahi ja kuumaõhu fritüür päris kõike ikkagi ära ei tee, siis enamasti on vajalik ka pliit. Väikesesse kööki sobib imehästi integreeritav pliit, mille saab paigutada tasapinnale täpselt sinna, kus on ruumi. Integreeritav pliit võimaldab valida ka sobiva suuruse ja kuju ning pliidiplaatide arvu ja asetuse.

Kolm mudelit, mis sobivad igasse koju

Selleks, et veidigi kuumaõhu fritüüride kirjus maailmas orienteeruda, tutvustame lähemalt kolme mudelit.

Foto: K-rauta.ee

Philips HD9255/30

See nutikas kuumaõhu fritüür saab hakkama praadimise, küpsetamise, grillimise ja röstimisega. Sel on 13 erinevat küpsetusprogrammi ning muidugi võimalus ka kõike oma käe järgi sättida. Kuna Philips HD9255/30 on mahukas, lausa nelja liitrine, siis pole probleemiks ka suuremate portsjonite valmistamine.

See fritüür ühildub rakendusega, mis sisaldab mitmeid retsepte, et ideed mitte otsa ei saaks. Muidugi saab rakenduse kaudu ka fritüüri tööle panna, mis teeb sellega toidu valmistamise eriti mugavaks ja kiireks.

Foto: K-rauta.ee

Xiaomi Mi Smart

See mudel on väga mitmekülgne. Lisaks tavalisele küpsetamisele-röstimisele saab seal teha ka jogurtit ja kuivatada puuvilju tunduvalt kiiremini kui tavaliste meetoditega. Külmunud toodete sulatamiseks on samuti oma programm, mis tähendab, et see fritüür käitub natuke nagu klassikaline mikrolaineahi.

Kuumust saab sättida 40-200 kraadini ning masin võib töötada järjest lausa 24 tundi, mis on ideaalne näiteks jogurti valmistamiseks. Lisaks saab masina ka ajastada ja panna toit valmima just sulle sobivaks ajaks.

Foto: K-rauta.ee

Philips XXL HD9867/90

Nagu nimigi ütleb, on tegu eriti mahuka masinaga - 7.3l. Selle fritüüriga toidu valmistamine on imelihtne, kuna tänu anduritele reguleerib see ise toiduvalmistamise aega ja temperatuuri. Muidugi on ka sel masinal mitmeid kasulikke lisasid. Kui kohe süüa ei jõua, aga hiljem uuesti soojendada ka ei taha, siis see fritüür mõistab toitu ka soojas hoida.

Mis on ikkagi kuumaõhu fritüüri eelised?

●Tervislikum toit, kuna õli ei pea toidule peaaegu üldse lisama.

●Võtab vähem ruumi kui ahi, kuid samas saab valmistada suuri portsjone.

●Kerge ringi tõsta või kapis hoiustada ehk saad süüa teha seal, kus on parasjagu mugavam.

●Energiasäästlik, kuna toit valmib kiiremini ja väiksemas koguses.

●Valmistada saab ka ühe väikese roa, kiirelt ja lihtsalt.

●Mitmekülgsed retseptid igaks toidukorraks.

●Hea toidu soojendamiseks.

●Mahlane ja krõbe tulemus ilma õlita.

●Puhastamine on väga lihtne, mõned jupid on ka nõudepesumasinas pestavad.

●On nii väikeseid kui ka väga mahukaid masinaid.

●Osadel mudelitel on mitmeid kasulikke lisafunktsioone.

Foto: K-rauta.ee

Kokkuvõtteks

Kuumaõhu fritüür on põhjusega populaarne kodumasin. Sellega saab valmistada mitmekülgset toitu kiirelt ja lihtsalt. See sobib hästi nii väikeste portsjonite soojendamiseks kui ka perele õhtusöögi valmistamiseks. Selle multifunktsionaalsus, nutikus ja suurus on taganud talle tõelise tähelennu ning ei ole paista - ega ka põhjust - et see niipea vaibuks.

Kui soovid oma koju seda populaarset abimeest, siis K-rauta veebikaubamajas on lai valik erinevaid kuumaõhu fritüüre ning muidugi ka kõiksugu muid tarvilikke kodumasinaid. Vaata ja veendu ise!

Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Laura ReiterBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5561 9490
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 514 4884
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561
Cätlin PuhkanBest Marketingi turunduslahenduste müügijuhtTel: +372 5331 5700