Autorid: Infinitium Agency, 1a.ee • 31. mai 2023

Millised jalgrattad sobivad lapse esimeseks sõiduriistaks – 3 tublit kandidaati

Foto: Jess Zoerb / Unsplash.com
Jalgrattad on oluline osa väga paljude inimeste elust. Esimene ratas tuleb meie ellu sageli päris varakult, eriti kui vanemad on samuti tublid jalgrattaga ringisõitjad – siis on eeskuju omast käest võtta.

Kui peres jagub vanemaid lapsi, on esimeseks rattaks tihti kellegi vana väikseks jäänud sõiduriist, muul juhul aga tuleb seada lihtsalt sammud rattapoodi.

Oleks see vaid nii lihtne… Ehkki ratastel on hulk füüsilisi parameetreid, millest teeme ka kohe juttu, ei ole selle paikapanek, et milline ratas lapse esimene olla võiks, päris nii lihtne, et mõõda üle ratas ja laps.

Päris palju sõltub sellest, millal laps nn sõiduküps on, ja mis talle endale parajasti istub. Osad mudilased alustavad tasakaalujalgratastega, millel polegi pedaale, mis aga õpetavad, nagu nimigi ütleb, tasakaalu hoidma, ja sellest on hiljem pärisratta seljas palju kasu.

Hea hulk põnne kihutab esmalt ringi kolmerattalisega või siis abiratastega kaherattalisega. Või siis mitte. On lapsi, kes alustavadki kaherattalisega ja nii ongi, ja see ei tähenda, nagu oleksid nemad tublimad või teised kehvemad, lastel on lihtsalt erinevad eelistused.

Mida laste jalgratta valikul silmas pidada?

Vaimne valmisolek on seega see kõige olulisem tegur, mille muuga peaks aga lapse esimese jalgratta valikul samuti arvestama?

Mõned näpunäited:

- Laste jalgrattad peaksid alati vastama lapse vanusele ja suurusele. Sadulas istudes peaksid lapse jalad maha ulatuma.

- Lasterattad peaksid olema kerged, et laps jõuaks nendega manööverdada.

- Reguleeritav istme kõrgus – nii ei pea ratast kohe välja vahetama hakkama

- Vali madalama seisukõrgusega ratas, et laps pääseks lihtsalt sadulasse ja sadulast maha.

- Tasakaalurattad on harjutamiseks head ja abirattad pole mingi häbiasi, pigem vastupidi.

- Kui vähegi võimalik, lase lapsel enne ostu rattaga väike proovisõit teha.

- Odavad jalgrattad pole sugugi kurjast – esimesest jalgrattast kasvab laps päris kiiresti välja, nii et poolt varandust siia investeerida pole lihtsalt mõttekas ja tubli sõiduriista saab kätte ka paarisaja euroga.

- Ohutus ennekõike! Isegi kui laps tiirutab oma esimese rattaga ringi su oma hoovis, olgu rattal olemas turvaelemendid ja muidugi – kiiver pähe!

Nüüd aga tutvustamegi kolme võimalikku esimest tublit sõiduriista:

Tasakaaluratas Globber Go

Foto: 1a.ee

Tasakaaluratas on igati sobiv esimene jalgratas lastele vanuses 3-5 aastat, aga miks mitte ka varem või hiljem, kui laps tahab ja end mugavalt tunneb.

- GO BIKE seeria on varustatud kaheastmelise ümberpööratava raamiga: madal raami asend aitab su lapsel tasakaalu õppida ja kõrge raami asend võimaldab jätkata ratta kasutamist, kui väike rattasõitja järjest kasvab ja osavamaks muutub.

- Reguleeritav pehmest ja mugavast PU-st valmistatud sadul ning reguleeritav juhtraud, mis tagavad maksimaalse kasutusaja ning mugava ja ohutu sõidu.

- Eriti vastupidavad kvaliteetsed rehvid, mis on kaitstud vigastuste eest, ja mis kaitsevad sõitjat ka üleliigse rappumise eest.

- Vastupidav raam ja materjalid, nii et kui üks laps rattast välja kasvab, või selle rahulikult järgmisele anda.

Laste jalgratas Dino Bikes

Foto: 1a.ee

Kui lapse esimene oli tasakaaluratas (või siis jäi see etapp sujuvalt vahele), siis järgmised jalgrattad on juba pedaalidega ning 10-12 tolliste ratastega. 4-5 aastased lapsed vuravad tihti juba täiesti vabalt emme-issi sabas (tegelikult, koos sõites lase lapsed alati ette, nii et sa saad neid jälgida) ringi.

Dino Bikes on tuntud Itaalia bränd, kes teeb jalgrattaid kogu perele ja oskab seega ka hästi arvestada igas suuruses ja vanuses inimeste vajadustega ega tee lasteratastele sugugi allahindlust (v.a hinnas).

- Tugev terasest raam

- Suurusjärk 10-16 tolli (antud mudelil 12, mis on 4-5 aastasele paras)

- Kõige uuemad turvastandardeid

- Valik on lapse – sportlikum ratas või hoopis „romantilist“ retrolikku.

Laste jalgratas Bimbo Bike Cosmos

Järgmisena ja sageli esimese „päris“ rattana lähevad loosi 14-16“ classic jalgrattad, mis sobivad hästi 5-6 aastastele. Hea, kui rattale saab veel kinnitada ja eemaldada abirattaid. Bimbo Bike Cosmos on just selline ratas:

- Kirgaste värvide ja ägeda disainiga, mis köidab nii väikseid kui ka natuke suuremaid

- Toekate ratastega, mis on aga juba suuremad, et saaks kiiremini sõita ja paremini manööverdada.

- Tellitav sadul ja juhtraud ning eemaldatavad abirattad tähendavad, et laps võib sellega päris hea mitu aastat mürada, enne kui ratas ükskord väikseks jääb.

- Raami ja kahvli materjal – teras

Ja usu, varsti kihutab su vahva tegelane ringi juba 20-tollise laste jalgrattaga!

Kokkuvõtteks

Mis mõtte siit kaasa viia võiks – laste esimesed jalgrattad võivad olla väga erinevad, sest kõik sõltub lapse vaimsest ja füüsilisest valmisolekust ja mugavustsoonist. Pole kahtlust, et selle valikuga juures, mida 1a.ee pakub, Leiab iga laps oma parima kaherattalise sõbra!

Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Laura ReiterBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5561 9490
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 514 4884
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561
Cätlin PuhkanBest Marketingi turunduslahenduste müügijuhtTel: +372 5331 5700