Toomas Leito • 3 aprill 2019
Jaga lugu:

Reklaami­monitooring: I kvartal 2019

Võrreldes 2018. a. märtsiga suurenes viie juhtiva lehe reklaamimaht 177 külge ehk 17%, moodustades 1213 külge. Reklaamikäive suurenes 235 tuhat eurot ehk 16%, olles esimese kvartali lõpuks kokku 1,68 miljonit eurot.

Lehtede veebireklaamikäive suurenes 20%. Veebireklaamifirmade (Delfi, AM Digital (endine SmartAD), Neti) käive suurenes 13%. Paberlehtede reklaam suurenes 13%. Seega tegid lehed nii veebis kui paberkandjal märkimisväärsed tulemused, kirjutab meediaanalüütik Toomas Leito oma reklaamituru ülevaates.

Paberlehti on veel vara maha kanda. Näib, et Eesti meedia on edukalt suutnud veebis ohjeldada ka ülemaailmsete gigantide reklaamitulva. Muidugi on vara võidutrummi taguda, aga märgid on positiivsed. Sisuturundus on mõlemas reklaamikanalis teinud võidukäiku. Viimasel ajal on sellel rõhunud ka veebiportaalid, sest kõrge hinnaga bännerite müük läheb vaevaliselt.

Veebruaris ei tahtnud paljud firmad valimisreklaamiga konkureerivalt kampaaniaid teha. Seda aktiivsemad oldi märtsis. Mitu kevadkampaaniat olid jõulised (näiteks ehitusfirmad). Hämmastavalt visalt teevad reklaami kutselised teatrid. Tähtsamate suvekontsertide ja laatade promo on alanud.

Turuliider on endiselt Postimees.

Võrreldes 2018. aasta kolme kuuga suurenes 2019. aasta esimeses kvartalis reklaamimaht 385 külge ehk 14%, moodustades 3097 külge. Käive suurenes 620 tuhat eurot ehk 15%, moodustades 4,6 miljonit eurot.

Reklaamimaht suurenes Eesti Ekspressis +35%, Postimehes +31%, Eesti Päevalehes +7%, vähenes Õhtulehes -2% ja Äripäevas -2%.

Esimese kvartali muljetavaldav tõusutrend ei ole jätkusuutlik, kuid arvan, et positiivne trend siiski jätkub.

Kokkuvõtte tegi meediaanalüütik Toomas Leito.

Jaga lugu:
BEST MARKETINGI UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Best Marketingi uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestmarketing.ee toetajad:

Marianne Liibert
Marianne LiibertBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5563 5831marianne@bestmarketing.ee
Kristi Remmik
Kristi RemmikBestmarketing.ee ürituste projektijuhtTel: +372 5683 6988kristi@bestmarketing.ee
Hando Sinisalu
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561hando@best-marketing.com
Cätlin Puhkan
Cätlin PuhkanBest Marketingi veebireklaami müügiijuhtTel: +372 5331 5700catlin.puhkan@aripaev.ee