Autor: Meelis Tomson • 6. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuus põhjust, miks lisada blogija oma järgmise aasta eelarvesse

Kui veel paar aastat tagasi tekitas termin blogija pigem võõrastust, siis aastal 2018 on blogijate ehk mõjutajate maine kordades kõrgemale kerkinud ning neid nähakse alternatiivse reklaamikanalina.
Meelis Tomson, marimell.eu blogija ja blogiturunduse edendaja
Foto: erakogu

2018 aastal oli Eesti Blogiauhindadel nomineeritud 213 blogijat. Tegelikult on see päris suur hulk, arvestades kui väike on meie riik, sest lõppude lõpuks tunnevad ju kõik kõiki. Tihti on aga jäänud arusaamatuks tõsiasi, et miks ma blogijat peaks kasutama? Mis see mulle annab ning kui palju see ikkagi maksab?

Blogija kasutamine on kuluefektiivne

Eestis on enam kui 1000 veebipäevikupidajat, kes kõik toodavad sisu ehk blogivad. Olles ka ise aktiivne blogija, siis uute reklaampostituste tellijate puhul on alati esimeseks mureks raha. Kui palju on selliseid alustavaid ettevõtteid, kes sooviks oma äri käima panna, kuid finantsvahendeid napib. Siin ongi abiks blogija, kellega saad kindlasti oma sisu osas läbirääkimisi pidada ning tihti juhtub, et see ei võtagi sinult nii palju raha kui algselt kartsid. Seega võib kindlalt väita, et koostöö blogijaga on vägagi kuluefektiivne. Tuleb vaid täpsed tingimused paika panna.

Kui palju see siis maksab? Kõik oleneb blogijast, kus sa reklaami soovid, kas 30 000 jälgijaga blogis või 5000 jälgijaga Instagramis. Võib-olla oled blogijale loonud vaid sooduskoodi ja soovid, et ta seda oma jälgijatega Facebookis jagaks. Üldiselt eelistavad firmad korraga kõiki blogija kanaleid kasutada ja nii on ka hind soodsam.

Keskmine blogija hinnastab end ilmselt nii, et ta tunneks, et ta saab tehtud töö eest piisavalt raha. Kellelegi ei meeldi tasuta tööd teha. Välja arvatud mõndadel juhtudel. Keegi ei saa väita, et just sina ei või olla see, kelle toode/teenus paneb blogijal silma särama ja ta ei küsigi raha.

Reeglit ei ole, aga 1 jälgija võrdub 1 sent ehk siis 10 000 jälgijat oleks justkui 100€. Nii hinnastavad end suuremad tegijad, aga lõplik hind on ikkagi läbirääkimiste küsimus. Küsimus on ka selles, kas blogija näiteks vajab antud hetkel just seda toodet või võtab ta selle vastu lihtsalt koostöö tegemise pärast.

Blogija toodab sisu endale ja sulle

Tihti ei ole ettevõtetel aega endale (kodulehele) sisu toota ning siis pöördutaksegi vabakutseliste kirjutajate poole ning palutakse midagi kirjutada. Ka blogija on klassikaline vabakutseline kirjutaja, lihtsalt temal on oma kindel platvorm, kuhu ta seda teksti kirjutab ja avaldab. Lisaks jagab ta seda oma teistes kanalites. Taaskord võimalus ettevõttel säästa aega (mis tihti on väärtuslikum kui raha), sest on olemas keegi, kes toodab sinu eest sisu ning tegeleb ka selle levitamisega. Kaks kärbest ühe hoobiga.

Blogija on lugejale usaldusväärne

Kui paljud teist on teinud mingi ostu sellepärast, et keegi soovitas? Nii nagu ma käin kinos ja soovitan filmi hiljem sõbrale, või hea teeninduse osaliseks saades kiidan seda sõpradele, nii katsetab ja soovitab tooteid/teenuseid ka blogija. Neil on kujunenud välja oma jälgijaskond, kes usaldab selle sisulooja arvamust ja soovitusi. Seega miks raisata oma aega sellele, et hakata nullist ehitama üles lojaalselt kliendibaasi, kui sellised grupid on juba ammu kellegi poolt loodud. Sinu asi on minna ja neile läbi blogija midagi pakkuda ning seeläbi saada ka tagasisidet oma tootele või teenusele.

Blogil on pikaajaline mõju

Väga lihtne on midagi postitada Instagram story’sse. Sina vaatad selle ära, jätad meelde ja sinna see jääbki. Täna sa ju seda toodet või teenust ei vaja. Kuid kuu või kahe pärast tekib sul selleks vajadus, aga siis sa seda infot enam story’st ei leia. Just seetõttu ongi blogi hea platvorm, kus oma toote või teenuse infot talletada. Sa pead läbi sisu panema inimese tahtma seda, mida ta isegi ei teadnud, et ta kunagi tahta võiks. Ja kui see on interneti avarustest kergelt leitav, on see suures plaanis sulle pikalt kasulik.

Sul on parem leitavus

Öeldakse, et mis kord internetis üleval, see sinna ka jääb. Miks mitte ei võiks see olla sinu ettevõtte reklaam? Tihti sooritatakse oste ikkagi läbi veebilehitseja ning just siis tulebki kasuks blogi ning blogija, kes on sinu poolt tellitud sisu oma platvormile üles pannud. Kellele meist ei meeldiks enne ostu näha pilte või lugeda reaalset kogemust mõnest tootest/teenusest. Mida rohkem sinust kirjutatakse, seda rohkem tuled sa välja otsingumootorites. Teate ju seda ütlust, kui sind ei ole Google esimesel lehel, siis sind pole olemas.

Blogiturundust on kerge mõõta

Erinevad ettevõtted tahavad blogijatega koostööd tehes täita väga erinevaid eesmärke. On selleks siis liiklus kodulehele, blogilugejate arvamuse teadasaamine, diskussiooni tekitamine või reaalse ostu sooritamine. Blogijaga koostööd tehes on seda kõike ülilihtne jälgid. Kuna blogija ise vastutab enamasti ise kogu oma lehe ja seal oleva statistika eest, siis on elementaarne, et sina kui tellija küsid temalt statistikat enne oma loo ilmumist ning loomulikult ka pärast sisu avaldamist. Kõik oleneb, mis on sinu eesmärk antud koostööga. Klikid, kommentaarid, reach’id ja sooduskoodid on kõigest klikkide kaugusel, mis aitavad sul mõõta koostöö tulemust.

Blogija on ennekõike sisulooja. Ta võtab sinu toote või teenuse ning loob selle põhjal sisu oma blogisse, et informeerida sellest oma lugejaid. Kuid ennekõike on blogija sisulooja sinule kui tellijale säästes sellega nii sinu aega kui ka rahakotti. Pole vist vaja rõhutada, et viska pilk blogijatele peale, leia endale see sobiv ning alustage tulemuslikku koostööd.

Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Laura ReiterBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5561 9490
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 514 4884
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561
Cätlin PuhkanBest Marketingi turunduslahenduste müügijuhtTel: +372 5331 5700