Reisikirjad Soomest 19 : Kui õues on külm

Helsingis oli sama külm kui Eestis. Hea oli kodus diivanil istuda, kuni nägin taustal mänginud televiisorist üht külma reklaamilupsu. See kujutas last, kellel oli keel õues tänavalgustusposti külge kinni jäätunud. Lühikese klipi lõpp ütles “Hoia oma last ilma eest”. Reklaamijaks Soome mängumaade kett HopLop, kes üle Soome rohkem kui 21 sisemänguparki.

Kui konteksti avada, siis Soomes on olnud nädala jagu korralikku külma talveilma ja lund. Helsingi kandis -15-20 kraadi ja Kesk-Soomes veel külmemgi. Soome talve mõttes ei ole see erililiselt külm ilm. Ka reklaamides üldjuhul ei ole näha külma talveilma narratiivi. Kui, siis mõne suusakeskuse reklaami, mis kutsub talvemõnusid nautima. Aga HopLopi reklaam räägib just nimelt külmast ilmast.

Väike otsing näitas, et pikem versioon sama kampaania klipist on pandud sotsiaalmeediasse ja selle loo kirjutamise hetkel on see saanud juba 254 tuhat vaatamist. Kui televersiooni klipp on kergelt ehmatav siis sotsiaalmeedia klipp on tegelikult hoopis … kurvem. Vaadake ise:

Sotsiaalmeedias on see saanud pigem negatiivset vastukaja. Tundub, et emadele selline laste nutmise näitamine küll peale ei lähe. Samas mõned võtavad seda klippi huumorina. Selline Soome must huumor.

Teine vaade klipile on see, et soomlased on üldiselt väga outdoorsy rahvas. Lapsed käivad talvel koolis iga ilmaga – suusatavad, uisutavad, teevad trenni.  Ka lasteaiapõnnid viiakse iga ilmaga mänguväljakule päeva alustama. Nii on ka kommentaaridest näha pahameelt, et püütakse kasvatada suhtumist, et toas on parem kui õues.

Kas see on siis ikkagi hea reklaam, kuna ei jäta ükskõikseks? 254 tuhat vaatamist versus potentsiaalne pahameel. Tähelepanu versus maine. Kas HopLop võidab või kaotab sellest?

Autor: Georgi Viies

Reisikirja autor Georgi Viies lahkus mullu suvel Eestist ja kolis kolmeks aastaks perega Helsingisse elama. Georgi on töötanud Eestis nii Mainori, Solaris Keskuse, TV3 kui G4S-i turundusjuhina. Samuti tegeleb Georgi lasteraamatute kirjutamisega.

Osale arutelus

ERROR: Object template SessionInfo is missing!

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Best Marketingi sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

COMPENSA ELUKINDLUSTUS otsib TURUNDUSE SPETSIALISTI

Compensa Life Vienna Insurance Group SE

31. jaanuar 2019

DANSKE BANK GROUP otsib KOMMUNIKATSIOONIJUHTI Eesti filiaalis

Danske Bank AS Eesti filiaal

20. jaanuar 2019

HAVAS ESTONIA otsib LOOVKIRJUTAJAT

Havas Estonia

20. jaanuar 2019