Mis muusikat eestlased kuulavad?

Owe Petersell
Owe Petersell

Millised on üldised muusikatarbimise trendid? Kas need ühtivad maailmas toimuvaga? Järgmisel nädalal toimub Passwordi konverents, mis keskendub tarbija tundmisele, sellest lähtuvalt uurisime, mida arvavad eestlaste muusikamaitsest ja meelelahutusest raadio Elmar peatoimetaja Owe Petersell ning muusikaprodutsent Aarne Valmis. Lisaks jagab Tele2 tootedirektor Katrin Aron põnevat statistikat Deezer muusikakeskkonnast, mis näitab konkreetselt, mida Eestlased viimasel ajal kuulanud on.

Owe Petersell, raadio Elmar peatoimetaja

Eestlased armastavad kodumaist muusikat kindlasti rohkem kui varem ja vähemasti Elmari kuulajate põhjal on selgelt eelistatud muusika eesti keeles. Üldiselt näen seda, et vähem tehakse rock-muusikat ja selliseid päris noori rock-punte on väga vähe. Põhjus on ilmselt selles, et kõik käib lainetena - kui jupp aega sellist mainstream rocki pole, siis kindlasti ühel hetkel tuleb. Vanemad tuntud tegijad ajavad muidugi oma asja edasi, aga silmapiiril pole rock-noori, kes oleks väga popiks saanud.

See, mis toimub maailmamuusikas, kajastub ka Eesti muusikapildis - palju kuulatakse hiphopi ja kõikvõimalike elektrooniliste sugemetega muusikat. Jätkuvalt on teemaks ka folk-muusika (Trad.Attack!, Curly Strings) ning kindlasti läheb peale eestikeelne pop (Taukar, Lepland, Lemsalu jne), eriti ballaadid.

Mis puudutab kodumaist produktsiooni, siis ilmselgelt on viimaste aastate lõikes hakatud tegema aina kvaliteetsemat ja professionaalsemat muusikat. Noorem kuulaja on kindlasti nö kosmopoliitsem ja kuulab palju inglise keeles, kusjuures enam pole mingit vahet, kas selle on teinud näiteks Nöep, Cartoon või mõni välismaine tegija – oluline on, et lugu oleks hea. Eestikeelsed laulud on olulisemad täiskasvanud kuulajale. Loomulikult on emakeelel oluline roll igas vanuses kuulaja jaoks. Juhin siinkohal tähelepanu sellele, et paljud Eesti artistid, kes on alustanud oma lauljateed vaid inglise keeles lauldes, on tasapisi jõudnud ka eestikeelsete laulude juurde.

Aarne Valmis
Aarne Valmis

Aarne Valmis, muusikaprodutsent ja Vana Baskini Teatri direktor

Aarne esineb Passwordi konverentsil vestlusringis 17. märtsil, kus lahkab tarbijatrende meedia ja meelelahutuse vaatevinklist.

Kümme aastat tagasi võis vabalt korraldada sellise kontserttuuri, kus esines väga erineva stiiliga artiste (näiteks Night Light Duo, Terminaator jne) - ühe hoobiga sai tabada erinevaid fänne, nii teismelisi, vanemaid kui ka vanavanamaid, kes kõik rõõmsalt koos kohale tulid. Tänapäeval ei tule selline variant enam kõne allagi, sest inimesed kuulavad ainult neid artiste, kes neile väga meeldivad. Pole selliseid halle tsoone, kus kuulatakse artisti, kes enam-vähem meeldib.

Tõenäoliselt käiakse kontsertidel rohkem kui vanasti, kuid kuulajaskond jaguneb erinevate väiksemate ürituste vahel. Eestlane armastab käia kultuuriüritustel, kuid meie turg on väga väike ning suured artistid ei kipu siia väga kergesti tulema. Eesti on Euroopa Liidus üks vähestest riikidest, kus kultuuriüritustele on täiskäibemaks, aga näiteks ajakirjandusele sooduskäibemaks - see on kohati ka põhjus, miks paljud suured kontserdid Riias toimuvad. Loomulikult on Riia turg ka suurem, aga korraldajal on palju suurem motivatsioon teha üritus seal, kus talle raha rohkem kätte jääb. Ka Weekendi korraldajad saaksid Lätis palju rohkem kasumit teenida kui Eestis.

Ma ei ütle, et ajakirjandus peaks maksma täiskäibemaksu, aga arvan, et kultuur peaks maksma vähem. Poliitikutel on loomulikult motivatsioon hoida ajakirjandusel soodust peal, sest Eestis on permanentselt käimas valimistsüklid - seda on mulle poliitikud ka ausalt tunnistanud.

Katrin Aron
Katrin Aron

Katrin Aron, Tele2 tootedirektor ning Deezeri esindaja Eestis

Maailma ühe suurima veebipõhise muusikateenuse Deezer viimase kvartali statistika näitab, et kõige populaarem laul eesti meeste ja naiste üldarvestuses on Major Lazeri „Lean on“, mis esindab ka praegu Eestis kõige populaarsemat muusikastiili, milleks on edm (electronical dance music).

Deezerit Eestis esindava Tele2 tootedirektor Katrin Aron toob välja, et kõige populaarsem artist on David Guetta, kellel astuvad tihedalt kannul Calvin Harris ja Ed Sheeran. Seevastu Major Lazer, kellel on üks populaarne laul, asub üldises edetabelis alles seitsmendal kohal. Need artistid valitsevad edetabelite tippusid ka Lätis ja Leedus. Soomes on aga trendikamad muusikastiilid pigem räpp ja pop. Peterburis seevastu armastatakse kuulata palju rocki.

Emakeelse muusika esiviisik on Deezeris järgmine: Põhja-Tallinn, Smilers, Reket, Tanel Padar & The Sun ning Curly Strings. Kui 2016. aasta lõpus oli kuulatuim ansambel Reket, siis Põhja-Tallinn ja Smilers on end tihedas konkurentsis paari kuuga ette rebinud.

Kui vaadata naiste ja meeste muusikaeelistusi eraldi, on pilt natuke kirjum. Naiste lemmikuks on juba mitmendat aastat One Direction, millele järgnevad Justin Bieber ning Ed Sheeran. Meeste esikolmiku moodustavad aga Eminem, David Guetta ning Calvin Harris. Nagu näha, pole Eesti artistid end hetkel esikolmikusse murdnud.

Katrin Aroni sõnul näitab kuulamisstatistika, et keskmine Deezeri voogedastuskeskkonna kasutaja Eestis kuulab umbes 24 laulu päevas ning nelikümmend tundi muusikat kuus, mis on maailma keskmisest tublisti enam. Deezeril on Eestis 50 000 kasutajat ning sealt keskkonnast leiab üle 40 miljoni muusikapala.

 

Password 2017 konverents keskendub tarbijatele – nende käitumise analüüsimisele ja mõistmisele. Kui suured on käärid trendikate äärmuste ja massitarbija vahel tegelikult? Tule 16.- 17. märtsil Saku Suurhalli ja saad teada: www.password.ee

Osale arutelus

ERROR: Object template SessionInfo is missing!

Toetajad

VIGA

Meil on tehnilised probleemid. Katsume need kiirelt lahendada. Vabandame!

Palun kliki mõne aja pärast uuesti: www.aripaev.ee

Kuniks veebileht ei avane, on meil pakkuda teisi tooteid:

Infopank Äripäeva käsiraamatud Äripäeva Akadeemia Äripäeva Raamatuklubi Äripäeva veebipood

"; content = content.replace("Path not found","").replace("Permission denied","").replace(//g, ""); content = JSON.parse(content); var utmLink = "?utm_source=http://www.bestmarketing.ee&utm_medium=KuumadLood"; // ReadNext block var ReadNext = (function () { var $readNextBar = $(".js-read-next"), $readNextItems = $readNextBar.find(".js-read-next__items"), $readNextItemsContainer = $readNextBar.find(".js-read-next__container"), contentSelector = ".article-content", width = 0, height = 0, mostReadArticles = [], unreadArticles = [], currentElement = 0, numberOfElements = 24, numberOnPage = 4, maxAvailable = 24, showFirstUnlockedArticles = 2, showSecondLockedArticles = 2, mobileSlideWidthSeen = 110, alreadyScrolling = false, currentTransition = 0, animationDuration = 600 var init = function () { // Create click handlers _setNextButtonClickHandler(); _setPrevButtonClickhandler(); _bindWidthCalculation(); ReadNext.showRecommendations(); }; var showRecommendations = function () { _calculateWidth(); $readNextItems.css("width",width); if (window.innerWidth < 768) { numberOnPage = 2; maxAvailable = 20; } else { numberOnPage = 4; maxAvailable = 20; } var readArticleIds = _getReadArticles(); unreadArticles = _.chain(mostReadArticles) .filter(function (article) { return !_.contains(readArticleIds, article.id); }) .first(maxAvailable) .value(); numberOfElements = unreadArticles.length; if (unreadArticles.length > 0) { _reaarrangeArticles(); _initElements(); _showBar(); _miscOperations(); } }; /** * If article is not too old to be in most-read box and is not already read, * add it"s id to cookie */ var addToReadArticles = function (id, date) { var readArticleIds = _getReadArticles(); if (readArticleIds.length > 64) { readArticleIds = _purgeOldIds(readArticleIds); } var readArticles = readArticleIds.join(","); if (!_isTooOld(date) && readArticles.indexOf(id) < 0) { readArticles = (readArticles.length > 0) ? readArticles + "," + id : id; createCookie("readArticles", readArticles, 2, "/", null); } }; var setArticles = function (arr) { mostReadArticles = arr; }; var isHidden = function () { var style = window.getComputedStyle($readNextBar[0]); return (style.display === 'none'); }; var _showBar = function () { $readNextBar.fadeIn(500); _detectSwipe($readNextBar, _swipeToDir); }; var _showNextPage = function () { if(alreadyScrolling) { return; } currentTransition--; alreadyScrolling = true; var $prev = $(".js-read-next__items__prev"); var $curr = $(".js-read-next__items__current"); var $next = $(".js-read-next__items__next"); $readNextItems.css({ "transform": "translate("+(currentTransition * 100)+"%)", "transition-duration": animationDuration+"ms" }); setTimeout(function() { $prev.remove(); $curr.removeClass("js-read-next__items__current").addClass("js-read-next__items__prev"); $next.removeClass("js-read-next__items__next").addClass("js-read-next__items__current"); _addNextElements((-currentTransition + 1 ) * 100 ); $readNextItems.css("transition-duration","0ms"); }, animationDuration); currentElement += numberOnPage; while(currentElement >= numberOfElements) { currentElement = (currentElement >= numberOfElements) ? (currentElement - numberOfElements) : currentElement; } _miscOperations(); }; var _showPrevPage = function () { if(alreadyScrolling) { return; } currentTransition++; alreadyScrolling = true; var $prev = $(".js-read-next__items__prev"); var $curr = $(".js-read-next__items__current"); var $next = $(".js-read-next__items__next"); $readNextItems.css({ "transform": "translate("+(currentTransition * 100)+"%)", "transition-duration": animationDuration+"ms" }); setTimeout(function() { $next.remove(); $curr.removeClass("js-read-next__items__current").addClass("js-read-next__items__next"); $prev.removeClass("js-read-next__items__prev").addClass("js-read-next__items__current"); _addPrevElements((-currentTransition - 1 ) * 100 ); $readNextItems.css("transition-duration","0ms"); }, animationDuration); currentElement -= numberOnPage; while(currentElement < 0) { currentElement = (currentElement < 0) ? (numberOfElements + currentElement) : currentElement; } _miscOperations(); }; var _miscOperations = function () { //calc the container height so it would not block the content $(".js-read-next__item").each(function() { var item = $(this); var elementHeight = item.height(); if(elementHeight > height) { height = elementHeight; $readNextItemsContainer.css("height", height); } //adding utm tags var a = item.find(".js-article-exit"); a.attr("href", a.attr("href") + utmLink); }); setTimeout(function() { //after animation enable navigation alreadyScrolling = false; }, animationDuration); }; var _initElements = function () { alreadyScrolling = true; $readNextItems.append(_getElements(0, numberOnPage).addClass("js-read-next__items__current")); _addPrevElements(-100, -numberOnPage); _addNextElements(100, numberOnPage); currentElement = 2 * numberOnPage - 1; while(currentElement >= numberOfElements) { currentElement = (currentElement >= numberOfElements) ? (currentElement - numberOfElements) : currentElement; } alreadyScrolling = false; }; var _addPrevElements = function (transition, elementIndex) { var firstElement = currentElement - 3 * numberOnPage; if(typeof elementIndex !== "undefined") { firstElement = elementIndex; } while(firstElement < 0) { firstElement = (firstElement < 0) ? (numberOfElements + firstElement) : firstElement; } var items = _getElements(firstElement, numberOnPage).addClass("js-read-next__items__prev").css("transform","translate("+transition+"%)"); $readNextItems.append(items); }; var _addNextElements = function (transition, elementIndex) { var firstElement = currentElement + 1; if(typeof elementIndex !== "undefined") { firstElement = elementIndex; } while(currentElement >= numberOfElements) { firstElement = (firstElement >= numberOfElements) ? (firstElement - numberOfElements) : firstElement; } var items = _getElements(firstElement, numberOnPage).addClass("js-read-next__items__next").css("transform","translate("+transition+"%)"); $readNextItems.append(items); }; var _addToHtml = function ($container, data) { var html = ''; $container.html($container.html() + html); }; var _getElements = function (firstElement, numberToTake) { var $itemGroup = $(''); var elementIndex = firstElement; for (var i = numberToTake; i > 0; i--) { if(elementIndex >= numberOfElements) { elementIndex = 0; } _addToHtml($itemGroup, unreadArticles[elementIndex]); elementIndex++; } return $itemGroup; }; var _bindWidthCalculation = function () { $(window).on("resize.readNext", function(){ _redefineElementWidth(); }) }; var _redefineElementWidth = function () { _calculateWidth(); $readNextBar.find(".js-read-next__items__group").css("width",width); $readNextItems.css("width",width); }; var _calculateWidth = function () { width = $readNextBar.width(); if(window.innerWidth < 768) { var padding = parseInt($readNextItemsContainer.css("padding-right")) + parseInt($readNextItemsContainer.css("padding-left")); width = window.innerWidth - padding; } }; // Article management var _getReadArticles = function () { var readArticles = decodeURIComponent(getCookie("readArticles")); var readArr = readArticles !== "null" ? readArticles.split(",") : []; return _.map(readArr, function (val) { return parseInt(val); }); }; var _purgeOldIds = function (readArticleIds) { // convert ids to integers in case they are given as strings readArticleIds = _.map(readArticleIds, function (val) { return parseInt(val); }); // get article id"s from most-read box var mostReadIds = _.pluck(mostReadArticles, "id"); return _.intersection(mostReadIds, readArticleIds); }; // Article is too old if it's date is set more than 2 days ago var _isTooOld = function (date) { var y = parseInt(date.substr(0, 4)), m = parseInt(date.substr(4, 2)) - 1, d = parseInt(date.substr(6, 2)); var expireDate = new Date(y, m, d); expireDate.setDate(expireDate.getDate() + 2); var now = new Date().setHours(0, 0, 0, 0); return expireDate < now; }; var _reaarrangeArticles = function() { var unlockedArticleCount = 0; var lockedArticlesCount = 0; for (var i = 0; i < unreadArticles.length; i++) { var article = unreadArticles[i]; if (article.lockID === "" && unlockedArticleCount < showFirstUnlockedArticles ) { unreadArticles.splice(i,1); unreadArticles.splice(unlockedArticleCount, 0, article); unlockedArticleCount++; } else if (article.lockID !== "" && lockedArticlesCount < showSecondLockedArticles) { unreadArticles.splice(i,1); unreadArticles.splice(unlockedArticleCount + lockedArticlesCount, 0, article); lockedArticlesCount++; } else if(lockedArticlesCount >= showSecondLockedArticles && unlockedArticleCount >= showFirstUnlockedArticles) { break; } } }; // Bar visibility var _getArticleContentHeight = function () { var contentParts = $(contentSelector); var contentHeight = 0; _.each(contentParts, function (content) { var height = $(content).height(); contentHeight += height; }); return contentHeight; }; var _getArticleDistanceFromTop = function () { var $firstArticlePart = $($(contentSelector)[0]); return $firstArticlePart.offset().top; }; var _getShowBarOffset = function () { var articleContentHeight = _getArticleContentHeight(), articleOffset = _getArticleDistanceFromTop(), windowHeight = $(window).height(); return articleOffset + (2 / 3 * articleContentHeight) - windowHeight; }; // Click handlers var _setNextButtonClickHandler = function () { $(document).on("click", ".js-read-next__next", _showNextPage); }; var _setPrevButtonClickhandler = function () { $(document).on("click", ".js-read-next__prev", _showPrevPage); }; var _swipeToDir = function (dir) { if (dir === "l") { _showNextPage(); } else if (dir === "r") { _showPrevPage(); } }; var _detectSwipe = function (ele,func) { var swipe = { x: 0, x1: 0, xMin:30 }; var dir = ""; var currTranInPx = width * currentTransition; ele.bind('touchstart', function(e){ var t = e.originalEvent.touches[0]; swipe.x = t.screenX; currTranInPx = width * currentTransition; }) ele.bind('touchmove', function(e){ e.preventDefault(); var t = e.originalEvent.touches[0]; swipe.x1 = t.screenX; if(swipe.x1 === 0 || alreadyScrolling) { return; } var diff = swipe.x - swipe.x1; diff = (diff > width) ? width : diff; diff = (diff < -width) ? (-width) : diff; var calculatedTransform = currTranInPx - diff; $readNextItems.css("transform","translate("+calculatedTransform+"px)"); }) ele.bind('touchend', function(e){ if (swipe.x1 === 0 || alreadyScrolling) { return; } if ((swipe.x - swipe.x1) >= swipe.xMin) { dir = "l"; } else if ((swipe.x1 - swipe.x) >= swipe.xMin) { dir = "r"; } if (dir !== "") { if(typeof func == 'function') func(dir); } else { $readNextItems.css("transform","translate("+currTranInPx+"px)"); } dir = ""; swipe.x = 0; swipe.x1 = 0; }) }; return { showRecommendations: showRecommendations, addToReadArticles: addToReadArticles, init: init, setArticles: setArticles, isHidden: isHidden }; })(); ReadNext.setArticles(content); ReadNext.init();

Jälgi Bestmarketingi sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Rademar otsib TURUNDUSSPETSIALISTI

Rademar OÜ

31. märts 2017

EuroPark otsib SÄRTSAKAT TURUNDAJAT

EuroPark Estonia OÜ

04. aprill 2017

Sirowa Tallinn otsib TOOTEJUHTI

Sirowa Tallinn AS

31. märts 2017

KAJA

märts 2017