Autor: Silja Oja • 10. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhtide coach Riina Varts: Eesti juhid ei ole eriti head inimeste arendajad

"Eesti juhid ei ole eriti head inimeste arendajad. Põhjus on selles, et tulemus on tähtsam kui inimene ja protsesse juhtida on lihtsam kui inimesi. Meie juhid mõtlevad äri-keskselt ja unustavad inimese. Koolides tuleks kiiremas kohas teha kohustuslikuks suhtlemisoskusi arendavad tunnid. Ehk siis põlvkonna pärast on meie juhid paremad inimeste arendajad, " rääkis täna Tallinnas toimunud Äripäeva Psühholoogiakonverentsil konsultant ja juhtide coach Riina Varts Eesti juhtide tasemest.

Inimesed kulgevad ja tiksuvad liiga palju, ei peatu ristteedel, et järele mõelda, kuhu edasi minna, aga mõtlemine ja mõtestamine on väga olulised. Elu mõte on ju see, mis me ise sellele anname. Kui juht ei tea, kes ta on ja kuhu ta teel on, ei saa ta ka oma töötajaid juhtida ega arendada.

Eesti juhid ei ole eriti head inimeste arendajad. Põhjus on selles, et tulemus on tähtsam kui inimene ja protsesse juhtida on lihtsam kui inimesi. Miks see nii on? Juhtimise ajalugu Eestis ei ole väga pikk. Vanema põlvkonna juhid ei ole juhtimist õppinud, nad on juhtimisoskuse omandanud läbi isikliku kogemuse. Juhtidel endal puudub positiivne kogemus. Strateegiates puudub inimese mõõde – meie juhid mõtlevad äri-keskselt ja unustavad inimese. Juhte tuleb mitte ainult koolitada, vaid ka arendada. Tuleb ka juhilt küsida: „Kuidas sa tahad areneda?“. Kui juhil endal puudub motivatsioon, siis ta peab koju minema - ta ei tohi siis töötada inimestega.

Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Laura ReiterBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5561 9490
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 514 4884
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561
Cätlin PuhkanBest Marketingi turunduslahenduste müügijuhtTel: +372 5331 5700