10. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koit Variksoo: Mina põristan rrr-i, pakendil on jutt sujuvam

Pakend alustab loo jutustamist veel enne, kui me sisu kohta midagi teame. Kuidas saada teada, et me oleme oma pakendiga õigel teel?
Foto: Erakogu

Kehakaaluga maadlemist ettekäändena kasutades olen püüdnud end õllest ja selle nautimisest aastaid eemale hoida. Mitte küll eriti tulemuslikult, aga ikkagi. Tahtejõudu jätkus hetkeni, mil sõbrad sukeldusid õllepruulimise maailma ning mul polnud enam võimalik kõrvalseisjaks jääda.

Valmisid esimesed päris ise tehtud õlled ja kui vahel mõni tegu planeeritud tulemusest erineski, andsid õnnestumised topelt indu jätkamiseks. Ei läinud kaua, kui kadus viimanegi huvi pika ajaloo ja ülespuhutud traditsioonidega suurtootjate tegemiste vastu.

Sõprade pühendumine on püsinud nüüd juba aastaid puhtal entusiasmil ja katsetamisrõõmul. Alguses käisin ainult pruulimist uudistamas ja uusi huvitavaid maitseid degusteerimas.

Õllemeistrite tootearendust kõrvalt jälgides ja nautides kasvas soov oma oskustega samuti projekti panustada sest kujundamise ja trükkimisega saab toetada pea iga sellist ettevõtmist. Meil Granos on väikeste koguste valmistamine igapäevane tegevus.

Alustasime etikettidest. Mõni lugu ja silt sündis mängleva kergusega, mõni vajas korduvat ponnistust. Põhiline oli ikkagi protsessi ilu, kus pudelid said omale näo ja hakkas kujunema ühtne välisilme.

Etikett oli alles algus

Ka mõnekümne liitri kaupa õllekeetmisel tekib kordumatuid õnnestumisi, mida pikemalt säilitada ja teistega jagada.

Aga pole ju mõeldav panna nii erakordset õllevalikut lihtsalt kilekotiga peolauale. See viis sujuvalt ideeni teha lainepapist karp, kuhu mahuks 4 pudelit, ja sildid paistaksid kenasti välja. Lisaks kõigele muule oleks selline pakend nii korduv- kui ka täies ulatuses taaskasutatav.

CNC lõikepink kasutab sama joonist, millest tehakse stantsile vorm.

CNC lõikepink kasutab sama joonist, millest tehakse stantsile vorm.

Kuigi internet on vabavaralistest pakendijoonistest pungil otsustasin alustada nullist. Pärast mõningaid proovimisi sain karbijoonise valmis. Trükitööstuses töötamine on andnud jooniste tegemisel teatava eelise. Kui piisavalt mõõta ja katsetada, siis asjad väga valesti ei lähe. Pudelid mahtusid täpselt ega jäänud kolisema karpi kätte võttes: nii eriline kraam peab transpordi ajal olema nagu ema süles.

Nagu juhuslikult põõsast leitud klaver oli Granos olemas ka kõikvõimalike materjalide lõikamiseks mõeldud automaatjuhtimisega lõikepink. Õnneks sai algul piisavalt proovitud, sest kord korra järel tuli karbi konstruktsiooni täiustada. Küll muutusid pudelite mõõdud või tekkis mõtteid, kuidas karbi kasutusmugavust parandada.

Kui iga kord oleks pidanud uue, paarsada eurot maksva vormi tegema, läinuks kulud suureks. Kuni mõnesaja karbi suuruste partiide tegemine CNC lõikepingil on aga nii hinda kui ka aega arvestades praktiline lahendus.

Nõnda oleme sõprade hobile saanud mängulisust juurde tuua. Oleme tootnud etikette erinevate sündmuste tarbeks ja aidanud luua nende meistriteostele lisaks maitsele, aroomile ja loole ka äratuntava näo ja vormi. Sest iga asi, ka hobina tehtu, väärib oma nägu ja lugu.

bty

Pakend loob tootest esimese mulje ja alustab loo rääkimist veel enne, kui sisu proovidagi jõutakse. Ärge jätke kasutamata võimalust avaldada pakendi abil muljet. Kohe alguses ei pea olema kindel, milline pakend või kujundus on parim lahendus – kõike on võimalik katsetada, testida ja võrrelda.

Kui on olemas toode või näiteks soov teha kingitus äripartnerile, mida täiendaks meeldejääv pakend või eriline etikett, tutvu meie tegemistega.

Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Bestmarketingi uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Laura ReiterBestmarketing.ee toimetajaTel: +372 5561 9490
Maarit EermeBestmarketing.ee juhtTel: +372 514 4884
Hando SinisaluBest Marketingi konverentside programmijuhtTel: +372 502 8561
Cätlin PuhkanBest Marketingi turunduslahenduste müügijuhtTel: +372 5331 5700